0
(0)

Cititoare de ochi primitive au început să fie implementate mai nou multor echipamente electronice, dar noul dispozitiv creat de o echipă de la Universitatea Carnegie Mellon reprezintă un salt în domeniu. Acesta are la bază un sistem de citire care poate detecta, spre exemplu, identitatea unui șofer aflat la volanul unei mașini în mers, atunci când acesta încalcă regulile de circulație (sau nu).

 

Această situație ridică o serie nouă de întrebări referitoare la intimitatea cetățeanului și la pârghiile marțiale ale autorităților din toată lumea. Totodată, deopotrivă cu urmărirea incognito a populației, din cealaltă perspectivă, tehnologia anunță și posibilitatea identificării mult mai eficiente și mai rapide a infractorilor periculoși.

Tehnologia este foarte precisă, tocmai pentru că irisurile umane sunt unice, asemenea amprentelor. Dar, tot asemenea amprentelor, și irisul trebuie să se afle într-o bază de date pentru ca posesorul lui să poată fi identificat. Potrivit coordonatorului echipei de ingineri, citirea irisurilor face procedura identificării persoanelor mult mai puțin invazivă decât este recoltarea amprentelor, spre exemplu, pentru că individul nu trebuie să atingă nimic sau să stea într-un loc anume, ci doar să se afle oriunde la o distanță de 6-12 metri de dispozitiv pentru a fi detectat și recunoscut.

Este la fel de adevărat că dacă astfel de tehnologii biometrice încap pe mâini nepotrivite, ele pot deveni o reală amenințare la adresa cetățenilor, de aceea se insistă mult pe rigori legale privitoare la modul de funcționare și folosire al unor astfel de metode. Cert este însă că intrăm într-o nouă eră a supravegherii, în care toți oamenii sunt atent monitorizați, de la obiceiuri și cheltuieli, până la tranzacții bancare și localizare. În mod cert acest tip de control va reduce simțitor rata criminalității, dar foarte probabil va ameința și va îngrădi o sumă de libertăți cetățenești.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here