5
(4)

Lumea se confruntă în prezent, pentru a doua oară în zece ani, cu un episod masiv de albire a coralilor, din cauza temperaturilor record ale oceanelor, a anunțat luni, 15 aprilie 2024, Agenția Americană pentru Observarea Oceanică și Atmosferică (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA).

Acest declin amenință supraviețuirea recifelor de corali din întreaga lume, inclusiv Marea Barieră de Corali de lângă Australia. „Pe măsură ce oceanele continuă să se încălzească, albirea coralilor devine din ce în ce mai frecventă și mai gravă”, a spus Derek Manzello, coordonatorul Coral Reef Observatory de la NOAA. Legat de creșterea temperaturii apei, acest proces care are ca rezultat decolorarea poate duce la moartea acestor organisme vii în cazul expunerii prelungite sau severe la stres termic. Dar fenomenul poate fi reversibil: coralii afectați pot supraviețui dacă temperaturile scad și alți factori de stres, cum ar fi pescuitul excesiv sau poluarea, sunt reduși.

Episodul actual de albire este al patrulea înregistrat de NOAA din 1985. Cele precedente au fost observate în 1998, 2010 și 2016. NOAA estimează că planeta și-a pierdut deja 30 până la 50% din recifele sale de corali și că acestea ar putea, fără schimbări majore, să dispară complet până la sfârșitul secolului.

Temperatura oceanelor, care joacă un rol cheie în reglarea climei globale, a atins un nou record absolut în martie, cu o medie de 21,07°C măsurată la suprafață, excluzând zonele din apropierea polilor, potrivit Observatorului European Copernic.

Coloniile de corali sunt formate din creaturi minuscule numite polipi, care secretă un exoschelet de calcar. Valurile de căldură ucid animalele fie prin exces de căldură, fie prin ejectarea din corpul lor a algelor care le furnizează nutrienți: aceasta este albirea coralilor. „Din februarie 2023 până în aprilie 2024, a fost observată o albire semnificativă a coralilor în emisferele nordice și sudice ale fiecărui bazin oceanic major”, a spus Derek Manzello de la NOAA. Astfel de fenomene au fost observate încă de la începutul anului 2023 în Florida (sudul Statelor Unite), în Caraibe, în Brazilia și chiar în Pacificul tropical de est.

Marea Roșie și Pacificul de Sud sunt, de asemenea, puternic afectate, la fel ca Marea Barieră de Corali de pe coasta Australiei. Acest recif de corali, cel mai mare din lume și singurul vizibil din spațiu, trece printr-un proces de „albire masivă”, au anunțat autoritățile australiene la începutul lunii martie. „Știm că cea mai mare amenințare pentru recifele de corali din lume sunt schimbările climatice, Marea Barieră de Corali nu face excepție”, a declarat la acea vreme ministrul australian al Mediului, Tanya Plibersek.

Consecințele unor astfel de fenomene sunt multiple: ele afectează ecosistemele oceanice, dar și populațiile umane, afectând securitatea alimentară și economiile locale, în special turismul. Potrivit WWF, aproximativ 850 de milioane de oameni din întreaga lume depind de recifele de corali pentru hrana lor, locurile de muncă și chiar pentru protecția coastelor. Ele joacă, de asemenea, un rol important în ecosistemele marine, mai mult de un sfert dintre speciile marine și-au stabilit reședința acolo.

NOAA a precizat că a făcut „progrese semnificative” în dezvoltarea tehnicilor de combatere a albirii coralilor. Acestea includ „mutarea pepinierelor de corali în ape mai adânci și mai reci” sau instalarea de umbrele pentru a proteja coralii de razele soarelui în alte zone.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 4

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?