0
(0)

Cercetătorii din Cleveland au construit un plămân artificial atât de eficient încât poate respira aer obișnuit și nu doar oxigen pur, așa cum necesită versiunile actuale create în laborator ale organului cu pricina.

 

Noua tehnologie concretizează ideea unui plămân creat de om, portabil și chiar implantabil, care să le vină în ajutor celor aproape 200 de milioane de oameni de pe planetă, care suferă de diferite afecțiuni pulmonare.

Actualii plămâni artificiali sunt ineificienți, incomozi și necesită rezervoare voluminoase de oxigen pur, care trebuie înnoite regulat. Noul plămân, creat de cercetătorii Universității Case Western Reserve, este modelat după principiile naturale ale plămânului uman: conține tuburi din cauciuc siliconat asemănătoare vaselor sanguine, având diametre cât un sfert din cel al firului de păr uman, care se dilată și se contractă, permițând circularea aerului întocmai ca într-un plămân normal.

Această mimare biologică oferă un raport foarte bun între suprafață și volum, dotând dispozitivul cu o mare eficiență a transferului de oxigen. Deși, momentan, aparatul este un cilindru metalic de mari dimensiuni, specialiștii cred că îl pot îmbunătăți încât să devină similar plămânului uman, atât ca dimensiuni cât și ca funcționalitate. Acest lucru înseamnă că, la un moment dat, dispozitivul va putea fi implantat în trupurile pacienților, caz în care ar fi coordonat de inimă și nu ar mai necesita o sursă alternativă de alimentare.

Testele cu sânge de porc au  demonstrat că noul plămân artificial este de trei până la de cinci ori mai eficient decât cea mai bună versiune de pe piața acestui moment. Cercetătorii cred, în plus, că în cel mult zece ani clinicile pentru transplanturi de organe din toată lumea vor beneficia de cel puțin un model de plămân artificial implantabil.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here