5
(6)

35.000 de oameni mor în fiecare an din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice în Europa. La nivel global, rezistența la antibiotice provoacă moartea a aproximativ 1 milion de oameni în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Pentru a încerca să oprească acest flagel, una dintre căi ar fi găsirea unui vaccin împotriva bacteriilor care sunt rezistente la antibiotice. O speranță ne este oferită de către o echipă de cercetători, de la Universitatea de Stat din Michigan, care a dezvoltat un vaccin împotriva Staphylococcus aureus și Staphylococcus aureus rezistente la meticilină (un antibiotic), două tulpini responsabile în mare măsură de infecții fatale. Acest vaccin este foarte flexibil ar putea face posibilă vizarea multor alte bacterii. Speranța a fost publicată într-un articol publicat revista Nature Communications.

Dacă descoperirea antibioticelor a făcut posibilă îmbunătățirea speranței de viață, utilizarea lor a creat treptat o problemă majoră de sănătate publică: rezistența la antibiotice. Fiind expuse la această clasă de medicamente, bacteriile dezvoltă mecanisme de apărare și modifică. Ele scapă apoi de acțiunea antibioticelor și continuă să prolifereze în organism. Prin înmulțire, bacteria își va transmite descendenților rezistența la antibiotice. Pentru a ieși din acest cerc vicios, vaccinul constituie o cale promițătoare. La baza fiecărui vaccin se află un antigen, un fragment de virus pe care organismul îl poate identifica pentru a-l ataca. Organismul îl identifică ca fiind un corp străin și poate crea anticorpi pentru a lupta împotriva infecției. Cele mai multe vaccinuri pe care le cunoaștem folosesc o proteină ca antigen.

De această dată, echipa Universității de Stat din Michigan a ales să se bazeze pe un carbohidrat. Un strat de carbohidrați se găsește pe suprafața aproape a tuturor bacteriilor. Acest înveliș lipicios le ajută să se atașeze de suprafețele din jurul lor. În învelișul lui Staphylococcus aureus, dar și la multe alte bacterii, avem de-a face un carbohidrat numit PNAG (Poli-β-(1–6)-N-acetilglucozamină). Carbohidrații în general, inclusiv PNAG, seamănă un pic un mozaic. Există o multitudine de moduri de a-și aranja componentele, dar doar câteva dintre ele vor avea efectele pe care cercetătorii le caută. Modificarea unui singur element poate schimba performanța PNAG ca antigen potențial. După ce a creat 32 de structuri diferite, echipa a identificat două combinații deosebit de promițătoare.

După identificarea bacteriilor, este imposibil să trimiteți antigenul așa cum este în celule. Pentru a ajunge în siguranță, el trebuie să fie transportat cu un mijloc de transport adecvat. Pentru a trimite PNAG în organism, echipa s-a bazat pe o platformă de bacteriofagi, un virus capabil să infecteze bacteriile. Numit Qbeta, a fost modificat astfel încât să poată fi legat de un carbohidrat și să poată transporta un PNAG în organism. O alegere cu atât mai importantă cu cât PNAG singur nu este capabil să provoace un răspuns imun puternic. Dar Qbeta reușește să întărească această reacție pentru ca protecția să fie mai puternică.

Testată pe șoareci, combinația de bacteriofag și carbohidrați a arătat o protecție foarte mare împotriva Staphylococcus aureus și Staphylococcus rezistent la Meticilină. Vaccinul este acum testat pe oameni într-un studiu clinic. Nu va avea scopul de a elimina rezistența la antibiotice la pacient. Mai degrabă va fi administrat foarte devreme în viață, pentru a ucide bacteriile periculoase, indiferent dacă acestea sunt deja rezistente la antibiotice sau nu. Deoarece carbohidrații PNAG se găsesc pe suprafața multor bacterii, echipa speră să omoare două păsări dintr-o singură piatră. Acest vaccin ar putea fi eficient împotriva multor tipuri de bacterii, nu doar împotriva Staphylococcus aureus. Dacă echipa reușește, ar putea deveni, prin urmare, un vaccin cu spectru larg, care vizează mai mulți agenți patogeni periculoși pentru oameni.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?