5
(13)

Cercetătorii canadieni au prezentat o alternativă plasticul utilizat în prezent. Vorbim despre un bioplastic care, pe langa faptul ca este biodegradabil, poate să absoarbă poluanți în timp ce fertilizeazăa solul în momentul descompunerii acestuia.

Pe plan mondial se produc, în medie, 430 de milioane de tone de plastic în fiecare an și doar 15% este colectat pentru reciclare, cu mai puțin de 9% reciclat efectiv după colectare. Restul ajunge la groapa de gunoi (46%), în natură (22%) sau în incineratoare (17%). Din păcate, plasticul reprezintă cel puțin 85% din toate deșeurile marine, potrivit unei studiu ONU.

Printre alternativele la diferitele tipuri de materiale plastice existente, găsim noțiunea de bioplastic. De curând o echipă de cercetători de la Universitatea din Saskatchewan (Canada) a publicat rezultatele obținute, în ceea ce privește realizarea de materiale bioplastice, în RSC Sustainability. Vorbim aici despre un bioplastic sub formă de granule obținute, printre altele, folosind coji de ouă.

În articolul lor, cercetătorii subliniază că granulele de bioplastic sunt biodegradabile, dar și că pot să absoarbă anumiți poluanți, cum ar fi fosfații, care se găsesc în special în anumite ape de suprafață.

Fabricat din materiale naturale și biodegradabile (paie de grâu, polizaharide marine și coji de ouă), materialul bioplastic cercetătorilor canadieni se descompune în natură, restabilind nutrienții din sol. Prin urmare, acest material poate contribui la fertilizarea solului și, astfel, poate promova o reducere a utilizării îngrășămintelor chimice. În plus, granulele absorb fosfații și limitează poluarea râurilor și a altor căi navigabile. Vitali pentru viața și creșterea plantelor, fosfații pot contribui totuși la epuizarea solului sau chiar la poluarea aerului. Este, de asemenea, o resursă naturală importantă (neregenerabilă) care este utilizată în compoziția multor îngrășăminte. Cu toate acestea, prin absorbția fosfaților în apă, acest bioplastic face posibilă și evitarea exploatării miniere, care este în sine foarte problematică la nivel de mediu.

În sfârșit, trebuie evidențiată o altă calitate foarte interesantă. Noul material bioplastic face posibilă evitarea unui fenomen foarte grav: descompunerea materialelor plastice în micro și nanoplastice. Se pare că aceste particule sunt prezente în prezent aproape peste tot pe Pământ, în precipitații, alimente și chiar în apă potabilă. Dincolo de problema de mediu, microparticulele de plastic reprezintă o problemă de sănătate publică. Potrivit unui studiu recent, materialele microplasticele pe care le ingerăm pot migra în creierul nostru.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 13

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?