0
(0)

Tehnologia microundelor folosită în aplicații precum telefonia mobilă și rețelele wireless ar putea fi înlocuită de ceve mai mic, mai ieftin și care necesită mai puține resurse. În locul microundelor, dispozitivele viitorului ar putea funcționa pe bază de unde circulare, sau unde magnetice la nanoscară.

 

Timp de aproape zece ani, s-a considerat că undele sferice ar putea fi propagate cu ajutorul nanocontactelor magnetice. Recent, cercetătorii Universității din Gothenburg și ai Institutului Tehnologic Regal, din Suedia, au devenit primii oameni care au confirmat teoria printr-un fenomen observabil.

În urmă cu doi ani, oamenii de știință au început să asambleze câteve nanocontacte magnetice  în cadrul Universității din Perugia, Italia. Atunci, ei au putut vizualiza ondularea undelor circulare create de acele contacte printr-un film subțire dintr-un aliaj de nichel-fier gros de trei nanometri.

Potrivit experților, aceste rezultate au deschis calea unui nou domeniu de cercetare, cunoscut sub numele de „magnonics” (magnonică ?), ce utilizează unde sferice. Tehnologia ar putea fi integrată în circuitele electronice tradiționale bazate pe microunde, deși componentele „magnonice” s-ar potrivi mai bine unei miniaturizări generale.

„Cred că rezultatele noastre vor da startul unei dezvoltări rapide a componentelor și circuitelor magnonice. Deosebit la aceste componente este că se alimentează pur și simplu prin curent direct, care este apoi transformat în unde circulare, de nivelul microundelor. Frecvența lor poate fi ajustată direct prin curent, iar acest lucru face posibile funcții complet noi”, declară profesorul Johan Akerman, de la Universitatea din Gothenburg.

În videoclipul de mai sus se prezintă o simulare a șase nanocontacte magnetice producătoare de unde amplasate circular, ilustrând cum pot fi contactele plasate în orice tipar.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here