4
(1)

Agenţia Spaţială Americană, NASA, va lansa sâmbătă noul său vehicul de explorare marţiană, Curiosity. Acesta reprezintă cel mai scump şi complex proiect din istorie destinat descoperirii vieţii pe Planeta Roşie.

 

Potrivit oficialilor NASA, Curiosity nu numai că este cel mai scump şi performant vehicul de explorare trimis vreodată pe altă planetă, este cel mai performant vehicul de explorare ştiinţifică creat vreodată.

Proiectul Curiosity a luat naştere în urmă cu şapte ani, în 2004 şi vehiculul cântăreşte nu mai puţin de o tonă, fiind de cinci ori mai greu şi de două ori mai lung decât predecesorii săi Spirit şi Opportunity. În schimb, din punct de vedere constructiv, este foarte asemănător cu aceştia, având o tracţiune 6×6, suspensie de boghiu, cu roţi de aluminiu de jumătate de metru diametru (duble ca mărime faţă de Spirit şi Opportunity) şi camere video de orientare montate pe catarg.

\"(w540)

Lansarea vehiculului este programată să aibă loc pe data de 26 noiembrie, la Cape Canaveral în Florida, urmând ca acesta să ajungă amartizeze în data de 6 august a anului viitor. Odată ajuns pe Planeta Roşie, Curiosity va rămâne acolo o perioadă de 23 de luni şi va analiza zeci de mostre extrase din roci marţiene, urmând să exploreze o zonă mult mai mare decât a făcut-o până acum oricare alt vehicul de explorare marţiană. De asemenea, Curiosity va duce pe Marte o cantitate de echipamente ştiinţifice, din cele mai evoluate din punct de vedere tehnologic, de zece ori mai mare decât predecesorii săi. În premieră, din echipamentul vehiculului fac parte aparate destinate prelevării de mostre de pietre şi sol, precum şi procesării şi analizării acestora la bord.

\"(w540)

Pentru a fi la curent cu noutăţile legate de lansarea vehiculului Curiosity, puteţi accesa blog-ul NASA dedicat acesteia.

 

Sursa

Sursa Foto: NASA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here