0
(0)

Pe 18 martie, la ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) a demarat un șir de experimente care ar putea duce la dublarea puterii superlaserului de la Măgurele.

Practic este vorba despre un experiment de optică neliniară, prin care se urmărește studierea interacțiunii dintre materie și un fascicul laser de foarte mare intensitate.

Foto: Facebook ELI-NP

În prezent cele două superlasere de la Măgurele furnizează pulsuri cu intensitatea de 10 PW (un petawatt este egal cu un milion de miliarde de W), cu durate de ordinul a douăzeci de femto secunde (o femtosecundă este egală cu o milionime de miliardime de secundă). Având în vedere principiul de funcționare a acestui tip de laser (îl găsiți aici), care a fost pus la punct de către Gérard Mourou și Donna Strickland (cei doi au primit Premiul Nobel pentru fizică în 2018), orice scurtare a duratei impulsului duce la o creștere a puterii furnizate. Așa cum explica dl Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, pentru edupedu.ro:  ” Noi am început experimentul la putere mică, dar vom ajunge și la 10 PW și, dacă se confirma ideile verificate acum, putem ajunge la putere 2×20 PW, fără să modificăm sistemul de laseri, fără să intervenim în structura lor. Sistemul nostru lucrează astfel: se pompează energie în fascicul și apoi se amplifică acel puls. Acum abordăm altfel metoda: în loc să mai pompăm energie în fascicul, încercăm să-i scurtăm durata.”

Pentru a afla mai multe informații despre superlaserul de la Măgurele vă sfătuim să citiți asta, asta, asta și asta.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?