0
(0)

Încălzirea globală nu mai este de multă vreme un subiect nou. În fapt, astfel de fenomene s-au întâmplat cu ciclicitate pe Terra, uneori efectele lor fiind devastatoare. În aceeași ordine de idei, David Bottjer, profesor de științe naturale în cadrul USC Dornsife, speră să descopere ceea ce ne așteaptă studiind efectele încălzărilor globale din trecutul Terrei.

 

Modelul ales de profesorul Bottjer este cu siguranță cel mai rău scenariu întâlnit vreodată pe Pământ, extincția vieții de acum 251 de milioane de ani, de la sfârșitul Permianului. Chiar dacă motivele extincției sunt încă disputate, principalul suspect fiind un supervulcan siberian, cel mai puternic din istoria vieții pe Terra, este cert că atunci au dispărut aproximtiv 96% dintre formele de viață marine și circa 70% dintre cele terestre. La fel de sigur este că temperaturile globale au crescut atunci cu cel puțin 5 grade Celsius, unele ipoteze susținând chiar o creștere cu 15 grade Celsius. Modelul se poate repeta, susține același Bottjer, principala cauză fiind, ca și acum 251 de milioane de ani, eliberarea unor cantități uriașe de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Conform scenariului prezentat de David Bottjer cu ocazia întâlnirii anuale a Societății Geologice Americane, o cantitate tot mai mare de CO2 va fi absorbită de oceane, ducând la o creștere uriașă a acidității acestora. Iar un prim efect ar fi moarte coralilor, fenomen petrecut și acum 251 de milioane de ani. Pe de altă parte, declinul formelor de viață va duce la o abundență a microbilor, microbi care vor forma propriile colonii pe locul defuncților corali. De asemenea, o atmosferă a cărei temperatură este în creștere duce la o scădere în intesitate a curenților oceanici, fenomen cu un adevărat efect de domino, mai ales că reducerea intensității acestor curenți duce la apariția zonelor moarte marine și oceanice, fenomen tot mai acut în zilele noastre.

Și totuși, susține Bottjer, chiar dacă scenariul său poate să nu fie tocmai cel real, deși el are un corepondent în trecut, ar trevui să privim cu atenție ceea ce s-a întâmplat la sfârșitul Permianului, tocmai pentru a evita dezastrul major care a avut loc atunci. În ultimii 100 de ani, temperatura globală a crescut cu aproape un grad, iar efectele acestei creșteri sunt din ce în ce mai vizibile.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here