Medicament-minune: oare chiar putem spera să ne încetinim procesul natural de îmbătrânire? Ei bine, compusul chimic denumit nicotinamidă mononucleotidă (NMN) s-a arătat promițător în sensul prelungirii duratei de viață a șoarecilor și urmează a fi testat și pe oameni, în premieră, în cadrul unor teste clinice.
În luna iulie a acestui an, zece voluntari sănătoși vor primi NMN pentru a se cerceta dacă acest tratament le poate încetini îmbătrânirea fără efecte secundare nedorite. Dacă rezultatele vor fi pozitive și medicamentul va primi „undă verde” pentru uz public, va fi primul produs real anti-îmbătrânire de pe piață.
Potrivit specialiștilor, NMN stimulează producția unei clase de proteine denumite sirtuine, care se depreciază în mod normal, pe măsură ce înaintăm în vârstă. În cadrul testelor pe șoareci, NMN a reușit stoparea declinului natural la nivelul metabolismului, al vederii și intoleranței la glucoză, toate asociate cu îmbătrânirea. Va avea același efect și la oameni?
Șoarecii sunt adesea folosiți pentru testarea tratamentelor, deoarece au în comun cu noi 95-98% din genom și sunt afectați de multe dintre bolile umane. Cu toate acestea, rămâne discutabilă extrapolarea rezultatelor de la șoareci la organismul omului, motiv pentru care sunt necesare testele pe oameni.
Cel în discuție va fi derulat la Universitatea Keio, din Japonia, în colaborare cu Universittatea Washington. În Japonia, problema îmbătrânirii este una importantă, deoarece aici 40% din populație va avea vârsta peste 65 de ani, până în anul 2055.
Deși NMN nu este singurul medicament anti-îmbătrânire la care se lucrează, suntem încă departe de un elixir al tinereții, deoarece sunt mulți factori implicați în decrepitudinea asociată îmbătrânirii, de la slăbirea articulaților și până la senilitate. Dar, cu toate acestea, medicamentele capabile să prelungească viață sunt cu siguranță o promisiune a viitorului apropiat.