Oameni de știință, investitori în ideile cercetătorilor sau așa ziși specialiști au dovedit în dese rânduri că și oamenii în care ar trebui să avem încredere sunt uneori departe de adevăr. Este un fapt dovedit. Azi ni se pare amuzant, însă nu trebuie uitat că idei complet eronate au avut cândva valoare de adevăr absolut. Iată câteva dintre ele!

 

  1. Un pământ rotund care se mai și învărte în jurul Soarelui? O enormitate
  • În secolul al VI-lea î.Hr., matematicianul elen Pitagora a susținut că Pământul este rotund – foarte puțini au crezut atunci în această afirmație.
  • În secolul al III-lea î.Hr., astronomul grec Aristarchos își anunța contemporanii că Pământul se învârte în jurul Soarelui – idee care a fost respinsă pe loc de învățații vremii.
  • Un secol mai târziu, mai precis în secolul al II-lea î.Hr., Eratostene calcula distanța pe care o acoperă circumferința Terrei, circa 40.000 de kilometri – însă lumea l-a considerat nebun.
  • Secolul al II-lea după Hristos a adus o altă idee științifică în atenția lumii. Astronomul grec Ptolemeu susținea atunci că Pământul se află poziționat în centrul Universului. Lumea l-a crezut pentru următorii 1.400 de ani.

 

 

2. Lord Thompson – un maestru al gafelor

În anul 1894, matematicianul, fizicanul și președintele Societății Regale britanice, lordul William Thomson, postula faptul că radioul nu are absolut niciun viitor. Prima fabrică de aparate radio s-a deschis după numai 5 ani de la această declarație. În prezent există peste 1 miliard de aparate radio în toată lumea și peste 33.000 de stații radio. Același lord Thomson își asigura confrații în ale științei că razele X nu sunt altceva decât o farsă de proporții. Tot el este și cel care, în anul 1896, refuza invitația Societății Aeronautice, afirmând: „Nu am nici cea mai mică încredere în navigația aeriană. Niciun balon sau aeroplan nu va putea avea un succes practic.”

 

 

3. Și tu Einstein?

„Nu există nici cel mai mic indiciu că energia nucleară va putea fi obținută vreodată. Asta ar însemna să fim capabili să spulberăm un atom ori de câte ori am dori” – Albert Einstein, 1932

 

4. Cal sau mașină? De parcă nu ar fi clar!

În anul 1903, avocatul lui Henry Ford intenționa să achiziționeze acțiuni ale companiei Ford Motor Co. Ca urmare, a decis să îl întâlnească personal pe Horace Rackham, pe atunci președinte al Băncii de Economii din Michigan. Sfatul prietenesc al acestuia este mai mult decât elocvent: „Pot spune cu certitudine că acești cai de azi sunt aici ca să rămână. Automobilele? Chiar dacă sunt o noutate, nu sunt altceva decât un moft”.

 

 

5. Așa ceva nu va exista niciodată

„Vă întreb, domnule, cum ați putea să faceți un vas să navigheze împotriva vântului și a curenților, fără vele, aprinzând un foc de tabără sub punte? Vă rog să mă scuzați, dar sunt un om mult prea ocupat ca să îmi pierd timpul plecând urechea la asemenea inepții” – Napoleon Bonaparte, atunci când a primit planurile lui Robert Fulton pentru construcția primului vas cu aburi comercial. Ulterior, în 1800, același Napoleon Bonaparte îi cerea lui Fulton să creeze primul submarin funcțional, Nautilus.

 

 

6. Calculatorul? Cine ar putea avea nevoie de așa ceva?

Dacă astăzi pare aproape imposibil să duci o viață lipsită complet de aportul computerului personal, nu demult, specialiști din toată lumea îl vedea ca pe o altă invenție ratată. Iată numai câteva dintre opiniile din secolul XX:

„În acest moment, există o piață globală în care putem să vindem, probabil, maxim cinci computere” – Thomas Watson, președinte IBM, 1943.

„Nu există nici un motiv pentru care și-ar putea dori cineva un computer personal în propria casă” – Ken Olson, președinte și fondator al Digital Equipment Corp (DEC), discutând despre PC în 1977.

Și, ultimul pe listă, cu voia dumneavostră, Bill Gates care era convins că „nu vom crea niciodată un sistem operațional de 32 de biți”.

 

 

7. Fulger negru, trăsnet lung/ Dus pe aripi de furtună…

„Mult stimate domnule președinte,
Viața țării noastre este tulburată de o nouă formă de transport care se numește cale ferată. După cum bine știți, domnule președinte, căruțele acestea ferate sunt trase, la o amețitoare viteză de 15 mile pe oră (aprox. 24 km/oră), de niște motoare înfricoșătoare care, pe lângă faptul că pun în pericol membrele și chiar viața pasagerilor, sforăie și hohotesc teribil prin liniștita noastră țară, dând foc recoltelor, speriind turmele de vite și îngrozind femeile și copiii. Să mă iertați, domnule președinte, dar nu cred că Dumnezeu a intenționat ca oamenii să călătorească vreodată cu asemenea mașinării și la asemenea viteze ucigătoare” – fragment dintr-o scrisoare oficială, datând din 1828, a lui Martin Van Buren, guvernator al New York-ului, ulterior președinte al SUA.

Nu cum mult timp înaintea sa, Dr. Dionysys Larder (1793 -1859), profesor de filosofie și astronomie din cadrul Colegiul Universitar din Londra, își liniștea concetățenii: „Călătoria cu trenul la viteze foarte mari nu este posibilă. Asta deoarece pasagerii, incapabili să mai respire, vor muri cu toți prin asfixiere”.

 

8. Charlot nu crede în filme

Pare surprinzător ca omul care este considerat de mulți drept cel mai talentat actor care a existat vreodată să nu creadă tocmai în creația care l-a făcut celebru. Iată însă ce declara Charlie Chaplin în 1916: „Cinematograful nu este nimic mai mult decât un moft. Este dramă la conservă. Ceea ce publicul vrea cu adevărat să vadă este teatru, o lume din carne și sânge, acolo sus, pe scenă”.

 

9. Mai bine să fi avut dreptate

„Cea mai mare tâmpenie cu care ne-am pierdut vreodată timpul asta este. Bomba atomică nu va exploda niciodată, și vă spun asta ca un neavenit ci ca expert in explozibili” – Amiralul William D. Leahy, sfătuindu-l pe președintele Harry S. Truman cu privire la efectele bombei atomice. Cinci ani mai târziu, Leahy și-a recunoscut greșeala într-un volum de memorii.

 

 

10. Și când te gândești că și azi există asemenea opinii

„Să așezi un om într-o rachetă cu mai multe trepte, să îl proiectezi în câmpul gravitațional al Lunii, acolo unde el să facă observații științifice. Hai să ne aventurăm și mai departe, poate chiar acel om să ajungă viu pe solul lunar și apoi să se întoarcă viu pe Pământ – ei bine, toate astea nu sunt altceva decât vise demne de Jules Verne. M-am plictisit deja să o spun, dar un asemenea voiaj nu va avea loc niciodată. Indiferent cât de mare va fi avansul tehnologic al omenirii” –declarație din 1926 a lui Lee DeForest, unul dintre pionerii tehnologiei radio și unul dintre cei mai prolifici inventatori americani, cu peste 180 de patente.