0
(0)

Testat pe 36 tulpini gripale dezvoltate între 1988 și 2007, anticorpul a reușit să recunoască și să blocheze 30 dintre ele.

 

Tulpinile virusurilor gripale suportă schimbări atât de mari de la un an la altul încât specialiștii trebuie să dezvolte continuu noi vaccinuri. Cercetătorii de la Howard Hughes Medical Institute (HHMI) au descoperit însă recent un anticorp monoclonal uman care este capabil să recunoască mai multe tulpini gripale diferite.

După cum se arată într-un articol publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), pentru a identifica acest anticorp, Stephen C. Harrison și colegii lui au apelat tocmai la diversitatea sistemului imunitar uman, având în vedere că oamenii produc anticorpi ușor diferiți între ei atunci când le este administrat un vaccin anti-gripal. Examinând aceste diferențe, oamenii de știință au identificat un anticorp care recunoaște mai multe tulpini ale virusului gripal, țintind acea parte a virusului care-i servește patogenului pentru a recunoaște receptorii de pe celulele umane.

„Se presupunea că, deoarece anticorpii au o zonă de contact superioară celei avute de marea majoritate a virusurilor, un anticorp care s-ar lega de acea zona de receptori ar fi trebuit să recunoască și zonele din jur și să le poată modifica. Acest lucru înseamnă că dacă respectiva zonă înconjurătoare suportă schimbări, anticorpii nu mai sunt în stare să se lege de ea”, a explicat Harrison. Noul anticorp, denumit CH65, se leagă însă atât de strâns de receptori încât nu pare a fi afectat într-un mod semnificativ de o eventuală mutație survenită în zona înconjurătoare. Testând noul anticorp pe 36 tulpini de gripă dezvoltate între 1988 și 2007, Harrison și colegii au constatat că acesta reușea să recunoască și să blocheze circa 30 dintre ele.

Descoperirea ar putea fi utilizată pentru realizarea unui vaccin capabil să stimuleze producția de anticorpi CH65, dar potrivit cercetătorilor, acesta ar putea induce o asemenea presiune selectivă încât să împingă virusurile să se mute masiv în zonele înconjurătoare, făcând vaccinul inutil. Din acest motiv, cercetătorii intenționează să utilizeze CH65 în primul rând pentru a sonda modalitatea aleasă de sistemul  imunitar pentru a-și alege ce tip de anticorpi să producă.

Sursa: Le Scienze
Foto: AFP

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here