0
(0)

Potrivit unui studiu publicat în PLoS Biology, cercetătorii Universității Berkley, din California, au realizat o metodă de reconstrucţie a cuvintelor, pe baza undelor cerebrale emise de creierele unor subiecţi care se gândeau la respectivele cuvinte.

 

Pe baza semnalelor electrice transmise de creierul subiecţilor, un calculator a reconstituit sunetele asociate cuvintelor la care aceştia se gândeau.

Acest studiu este ultimul dintr-o serie de cercetări recente, care demonstrează faptul că savanţii sunt din ce în ce mai aproape de a citi gândurile, după ce anul trecut pacienţi conectaţi la electrozi au reuşit să mute cursorul pe ecran, doar gândindu-se la anumite vocale, iar în cadrul unui alt studiu tot un grup de cercetători de la Universitatea Berkley  a vizualizat imaginile avute în minte de participanți, transformându-le în videoclipuri.

În cadrul prezentului studiu, echipa de cercetători a analizat activitatea girusului temporal superior, ce este responsabil de producerea şi percepţia vorbirii. Această regiune a creierului este cea care ne ajută să dăm un sens lingvistic sunetelor pe care le auzim.

Oamenii de ştiinţă au monitorizat undele cerebrale emise de creierele unui număr de 15 pacienţi în timp ce aceștia ascultau mai mulţi cititori recitând cuvinte şi propoziţii.

Pentru a „descâlci” semnalele electrice provocate de respectivele sunete în regiunea girusului temporal, cercetătorii au folosit un model computerizat care a identificat din ce parte a creierului şi la ce rată erau declanşate aceste semnale, atunci când erau ascultate diverse frecvenţe sonore. Astfel, cu ajutorul acestui model, atunci când subiecţii se gândeau la un anumit cuvânt, savanţii puteau \”ghici\” respectivul cuvânt. Mai mult, au reuşit chiar să transforme undele cerebrale înapoi în sunete.

Această metodă revoluţionară ar putea ajuta în viitor pacienţii aflaţi în comă să comunice, Mindy McCumber, terapeut în cadrul Spitalului Florida din Orlando, afirmând că „dezvoltarea controlului neurologic direct ar putea revoluţiona comunicarea augmentativă sau alternativă şi ar îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii celor care suferă de lipsa capacităţii de comunicare”.

Sursa

Sursa Foto: PLoS Biology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here