După 16 luni de dezvoltare, Boeing anunță faptul că a reușit să livreze către Marina SUA un sistem de stocare a energiei sub forma unei pile de combustie. Sistemul este o premieră pentru că utilizează o tehnologie numită „reversible solid oxide fuel cell” (pilă de combustie reversibilă „solide oxide”) pentru stocarea energiei din surse regenerabile și – atenție! – pentru crearea de energie electrică fără emisii poluante.

Pila-de-combustie-Boeing-crop

Sistemul generează hidrogen, îl comprimă și îl stochează. Atunci când este nevoie de energie electrică, sistemul funcționează ca o pilă de combustie care consumă hidrogen pentru a produce electricitate. Tehnologia celor de la Boeing este unică pentru că reprezintă un sistem care produce electricitate și stochează energie în același timp, dându-i astfel caracterul reversibil.

Primul astfel de sistem a fost comisionat către rețeaua Southern California Edison la uzina Boeing din Huntington Beach, California și va fi testată și instalată pentru mai multe teste în microrețeaua electrică a marinei americane din Port Hueneme, California.

Tot efortul se datorează nevoii armatei de a trece la folosirea surselor de energie regenerabilă. Totuși, aceștia nu se pot baza pe „capriciile” naturii de a furniza suficientă putere eoliană sau solară, având nevoie de o sursă de energie predictibilă.

Sursă foto: Boeing