5
(1)

Cercetătorii australieni de la Spitalul Regal din Melbourne și de la Universitatea Melbourne au creat un mic dispozitiv bionic, ce seamănă cu o coloană vertebrală miniaturală și care poate fi controlat prin… gânduri, pentru a înlesni locomoția persoanelor paralizate.

Dispozitivul poate fi implantat într-un vas de sânge de la periferia creierului, astfel încât să detecteze semnalele electrice ale acestuia și să le transmită mai departe unui exoschelet, unor membre bionice sau unui scaun cu rotile, spre a le oferi mobilitate sporită pacienților paraplegici, totul coordonat de gândurile lor subconștiente.

Printre avantajele principale ale noului dispozitiv este posibilitatea implantării sale foarte facile. Cu o lungime de numai 3 cm și o lățime de câțiva milimetri, integrarea sa în organism presupune o mică incizie în zona cefei pacientului și introducerea dispozitivului, cu ajutorul unui cateter, în vasele de sânge care duc la creier, până în zona cortexului motor – acolo unde își au originea impulsurile nervoase care controlează activitatea musculară voluntară. Potrivit specialiștilor, întreaga procedură ar trebui să dureze numai câteva ore.

Odată implantat dispozitivul bionic, electrozii micronici de la exteriorul său se atașează de pereții venei și încep să recepționeze semnalele electrice de la cortexul motor. Apoi, acestea sunt transmise către un alt dispozitiv, implantat în umărul pacientului, care le traduce în comenzi de control, prin bluetooth, pentru scaune cu rotile, exoschelete, proteze sau computere.

Bineînțeles, nu este ceva ce un pacient va ști imediat să opereze, dar cercetătorii susțin că prin antrenament și prin gânduri controlate îndreptate în sensul manevrării membrelor bionice și a altor aparate, acestea vor ajunge în cele din urmă să fie coordonate de mintea subconștientă a utilizatorului. Momentan, dispozitivul a fost testat numai pe oi, dar echipa speră să înceapă probele umane din 2017, pe trei pacienți care vor fi selectați din cadrul Spitalului Regal din Melbourne.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here