0
(0)

Durdu Guney, profesor de inginerie electrică și computere în cadrul Universității Tehnologice din Michigan, lucrează la crearea unei „superletinle” pe bază de metamateriale – o mult-râvnită lentilă perfectă din punct de vedere optic, capabilă să întrebuințeze lumina vizibilă pentru a face observabile de către ochiul uman obiecte nu mai mari de 100 de nanometri. Într-o zi, o astfel de tehnologie ar putea fi încorporată în smartphone-uri.

 

Momentan, lentilele optice sunt limitate de pragul de difracție al luminii vizibile, prin urmare nu pot vedea, tipic, obiecte mai mici de 200 de nanometri. Desigur, microscoapele elecronice sunt capabile să apropie detalii mult mai mici de atât, dar ele sunt foarte scumpe, neportabile și deci inaccesibile celor mai mulți indivizi.

Pentru superlentila sa, Guney analizează plasmoni – particule de plasmă oscilantă. În modelul său, plasmonii poziționați în apropierea suprafeței unor filme subțiri de metal sunt combinați cu nanostructuri speciale. Supuși unui camp electromagnetic, ei absorb unde de lumină reflectate dintr-un obiect, refractându-le negativ.

Făcând aceasta, limita difracției este depășită. Potrivit modelului propus, un astfel de aranjament ar trebui să permită vizualizarea unor elemente mai mici decât o miime din grosimea unui fir de păr uman, doar cu ajutorul luminii naturale.

Potrivit lui Guney, o astfel de lentilă poate fi creată fără cheltuieli mari, motiv pentru care ar putea deveni produs de serie pentru consumatori. Mai mult, cercetătorul susține că asemenea lentile pot fi utilizate în litografie, pentru realizarea unor componente electronice ieftine, înlocuind scumpele lasere UV prin concentrarea intensă a razei cu lumină vizibilă a laserelor roșii către puncte specifice.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here