0
(0)

Cercetătorii austrieci de la TU Viena au stabilit un nou record de viteză în tipărirea 3D a nano-obiectelor, ei reuşind să creeze o micro-maşină de Formula 1 de 0.285 mm lungime în numai 4 minute.

 

Potrivit prof. Jurgen Stampfl, problema printării 3D tradiţionale este viteza scăzută a acesteia. El susţine că noua sa metodă poate accelera procesul de tipărire de la 500 la 1.000 de ori, putând printa până la 5 metri pe secundă.

Austriecii au modificat, prin îmbunătăţirea mecanismului de control al oglinzilor,  procedura de printare 3D numită „litografie bi-fotonică”, care se realizează prin concentrarea unei raze laser asupra unei răşini lichide pentru a o întări, lăsând în urmă o linie de polimer solid lată de câţiva nanometri. Rezoluţia înaltă obţinută permite realizarea unor „sculpturi” de mărimea unui bob de nisip.

Spre deosebire de tehnicile tradiţionale de printare 3D, care construiesc un obiect prin adăugarea de straturi, laserul poate crea material solid oriunde în cadrul unuia lichid.

Imprimarea 3D a fost deja folosită de cercetători ai Universităţii Statului Washington, SUA, pentru a crea structuri care să permită reconstrucţia oaselor.

Profesorul Stampfl susţine însă că procedura sa poate fi realizată şi în medii umede, ceea ce ar presupune că poate crea şi structuri pentru construcţia de ţesuturi moi, precum cel muscular sau cartilaginos.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here