0
(0)

Un grup de cercetători şi ingineri americani de la Universitatea Illinois au creat un circuit electronic care, în momentul în care este spart, se repară singur, graţie eliberării unui metal lichid care îi reface proprietăţile conductive.

 

Echipa de cercetători a demonstrat cum micro-capsule umplute cu metal lichid au reparat un circuit electronic, redându-i proprietăţile conductive de electricitate. Prin această procedură, circuitul a fost reparat într-o clipită.

Cum funcţionează însă procesul de reparaţie? Prin exploatarea presiunii care a cauzat fisura din circuit – aceasta deschide micro-rezervoarele de metal lichid, acesta curgând astfel în fisuri şi umplându-le, restaurând conductivitatea.

Pentru demonstraţie, cercetătorii au trasat linii de aur pe o suprafaţă de sticlă, pentru a forma un circuit. Apoi, au folosit două metode diferite de încorporare a micro-capsulelor: fie  au plasat micro-capsule de 0.01 mm lăţime direct pe circuit, fie au adăugat pe circuit un laminat subţire în care au încorporat micro-capsule de 0.2 mm. În ambele cazuri, capsulele au fost umplute cu un aliaj de galiu-indiu, renumit pentru conductivitatea sa ridicată şi punctul mic de topire.

Întregul ansamblu rezultat a fost introdus între un strat de sticlă şi unul acrilic, iar apoi conectat la reţeaua electrică. Monitorizând voltajul, inginerii au îndoit dispozitivul până a crăpat şi voltajul a scăzut la zero. În acest moment, micro-capsulele au intrat în acţiune şi într-o milisecundă, tensiunea a revenit la normal.

Dispozitivele auto-reparatorii au fost monitorizate o perioadă de patru luni, timp în care nu s-au observat pierderi ale capacităţilor conductive.

Capsulele mai mici au avut succes de fiecare dată, însă au prezentat o conductivitate mai mică decât cele mari, care însă nu au reuşit în toate cazurile reparaţia. De aceea, cercetătorii cred că o soluţie în care să fie combinate ambele tipuri de încorporare a capsulelor ar fi optimă.

Dacă aceste dispozitive vor deveni realitate, urmând să fie produse la scară largă, vor putea revoluţiona construcţia de nave spaţiale sau pe cea de acumulatori.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here