0
(0)

Contrar a ceea ce, probabil, bănuiesc profanii, tehnologia actuală este departe de a-l putea încorona pe om stăpân al sunetului. Dincolo de câteva materiale absorbante fonic, ce ne permit un oarecare control asupra undelor sonore în mediu închis, dispunem de foarte puține tehnologii capabile să ne ofere capacitatea de a decide tiparele de manifestare acustică.

 

Acum, cercetătorii Institutului Tehnologic California (Caltech) au creat prima „diodă” acustică acordabiă, care poate fi folosită pentru a îi imprima sunetului o propagare unidirecțională, la frecvențe controlabile.

În electronică, dioda este o componentă care permite unui curent – în cazul de față unei unde sonore – să circule într-o singură direcție. Compusă dintr-un aranjament structurat din sfere elastice care transportă sunetul prin material, dioda acustică poate fi reglată să funcționeze doar la anumite frecvențe, sau poate diminua frecvențele care se mișcă prin material până la valorile scăzute necesare.

Această tehnologie deschide drumul către mai multe aplicații posibile. În cazul izolării fonice, spre exemplu, principiul diodei acustice poate asigura cu adevărat transmiterea unidirecțională a sunetului, în locul dispersării și absorbiri zgomotului cu ajutorul spumei  pentru izolare acustică. Dar, probabil cel mai interesant, invenția poate fi exploatată în sensul recoltării energiei din undele sonore.

Dioda acordabilă poate asimila energie de la mașinăriile zgomotoase, pe care o poate canaliza către un convertor, care transformă acele vibrații sonore în electricitate, care poate alimenta, ciclic, mașinăria care le produce, reducând consumul net de energie al acesteia.

Toate aceste lucruri sunt la ceva distanță până a se putea înfăptui, dar perspectivele sunt interesante. Între timp, echipa de la Caltech explorează și o gamă de alte aplicații tehnologice pentru găselnița manipulatoare de undă, inclusiv în scopuri medicale (ultrasunete), în acustică arhitecturală și în domeniul materialelor izolatoare termoreglante.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here