0
(0)

Lumea microscopiei tocmai a evoluat de la studierea imaginilor statice la vizionarea unor secvențe de film 3D, după ce doi oameni de știință de la EPFL, din Franța, au descoperit o modalitate prin care să genereze imagini holografice ale celulelor la nanoscară și să privească reacția acestora atunci când sunt stimulate în diferite feluri.

 

Pentru a obține acest rezultat, cercetătorii au ales un laser „rece” – de joasă intensitate – pentru a evita prăjirea celulelor. Laserul își rotește lumina primprejurul celulei mostră, în timp ce o cameră holografică înregistrează imagini din toate unghiurile. Ulterior, un computer comasează imaginea într-un produs 3D.

Procesul prelucrează câte o imagine pe minut, ceea ce pare lent, dar îmbinarea acestor imagini preț de o oră rezultă într-un scurt film tridimensional cu importantă valoare științifică. Un alt avantaj al mecanismului este că tipul de substanță contrastantă folosit în fotografiile statice, care poate deprecia rezultatele, nu este necesar în captarea celulelor în acțiune prin noua modalitate.

Apoi, filmul holografic cu celule poate fi disecat digital pentru investigarea „măruntaielor” celulare – precum nucleul, membrana sau mitocondria „starului de cinema”. Alți cercetători ar putea folosi tehnica pentru a observa reacția în timp real a unei celule la medicamente sau toxine. În continuare, cercetătorii plănuiesc dezvoltarea unei versiuni instantanee a tehnicii de imagistică holografică.

Sursa

Foto: Yann Cotte – Fatih Toy – EPFL

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here