0
(0)

Cercetătorii au demonstrat că stimularea creierului cu ajutorul electricităţii accelerează procesul de învăţare – supunerea unor anumite părţi ale creierului la un curent de mică intensitate măreşte activitatea cerebrală.

 

Cercetătorii de la Universitatea Oxford, Regatul Unit, au studiat schimbările structurale ale creierelor pacienţilor care au suferit atacuri cerebrale, precum şi ale creierelor unor adulţi sănătoşi. Descoperirile realizate au fost prezentate de prof. Heidi Johansen-Berg cu ocazia Festivalului Britanic de Ştiinţă.

Echipa de oameni de ştiinţă de la Oxford a observat modificările pe care creierul le suportă la maturitate, în special pe cele intervenite în urma unui atac cerebral.

Una dintre descoperirile importante cu privire la creierul uman este aceea că este un organ extrem de flexibil, capabil să se restructureze, să îşi dezvolte noi conexiuni şi să-şi redistribuie sarcinile către alte zone ale sale, în momentul în care suferă o leziune sau realizează o funcţie specifică.

O parte a acestui studiu a fost dedicată investigării posibilităţii de a utiliza electrostimularea cerebrală ne-invazivă pentru recuperarea funcţiilor motorii, după un atac cerebral – deja, cu prilejul altor experimente, s-au putut observa îmbunătăţiri ale acestor funcţii pe termen scurt.

Surpriza a venit în momentul în care acelaşi tip de electrostimulare a fost exercitată asupra unor adulţi sănătoşi – capacitatea lor de a învăţa a crescut simţitor. Pentru a demonstra aceasta, s-a realizat un experiment în cadrul căruia voluntarii trebuiau să memoreze un şir de butoane pe care trebuiau să le apese. În timp ce subiecţii executau această sarcină, erau legaţi de un dispozitiv de stimulare electrică trans-cranială, cu doi electrozi plasaţi pe cap.

Un curent de foarte mică intensitate, de un miliamper, era transmis între cei doi electrozi, prin creier, în funcţie de sensul curentului, crescând sau descrescând activitatea părţilor creierului. Prof. Johansen-Berg a explicat că „o astfel de creştere a activităţii celulelor creierului se aseamănă cu ceea ce li se întâmplă în timpul procesului de învăţare”.

Rezultatele testului au indicat efecte pozitive după doar 10 minute de stimulare. Stimularea părţii creierului care controlează funcţiile motorii permite învăţarea mai rapidă a sarcinilor de mişcare, cercetătorii sperând ca această descoperire să ajute la antrenamentul sportivilor de performanţă. De asemenea, în tratamentul pacienţilor suferinzi de comoţii cerebrale, această stimulare ar putea îmbunătăţi efectele fizioterapiei.

Oamenii de ştiinţă speră că aceeaşi metodă ar putea fi aplicată şi altor părţi ale creierului, pentru îmbunătăţirea procesului de învăţare, prin poziţionarea electrozilor pe alte părţi ale craniului, astfel încât curentul să fie concentrat acolo unde este necesar.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here