0
(0)

Asociația Macondo a lansat în luna septembrie platforma online www.filmepentruliceeni.ro, unde cadrele didactice se pot înscrie la proiecții gratuite de film și workshopuri în cadrul proiectului „Filme pentru liceeni”. Înscrierea va fi posibilă până pe data de 15 octombrie 2015.

 

Profesorii de liceu vor putea viziona împreună cu elevii șase filme de artă pe parcursul anului școlar 2015-2016 în diferite cinematografe și spații culturale.

În București, elevii și profesorii sunt invitați să vizioneze filmele la cinema Elvira Popescu și Spațiul Public European. Pentru fiecare film proiectat, Asociația Culturală Macondo, organizatoarea proiectului, va susține un workshop dedicat pentru primele 50 de cadre didactice care completează formularul de înscriere pe website.

Workshop-urile, disponibile doar în București, vor exemplifica metode practice pentru utilizarea filmului ca metodă de predare. Proiecțiile de film au loc și în următoarele 12 localități din România: Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Vâlcea și Giurgiu.

Selecția de filme include producții internaționale recente, apreciate de critici din toată lumea. Cele șase filme abordează stiluri cinematografice și teme sociale diverse. Selecția cuprinde următoarele titluri: “Keep Rollin/Vielen Dank Fur Nichts” (2013), regizat de Stefan Hillebrand și Oliver Paulus, “Keeper” (2015), în regia lui Guillaume Senez,  „Mustang” (2015), regizat de Deniz Gamze Ergüven,  „La vie en grand” (2015) în regia lui Mathieu Vadepiedm, animația  “The Boy and the Beast” de Mamoru Hosoda și “Louder than Bombs” (2015) de Joachim Trier. Filmele alese au obținut premii importante, precum Europa Cinemas Label la Festivalul de la Locarno (Keeper),  Europa Cinemas Label la Festivalul de la Cannes (Mustang), sau premiul criticii la Festivalul Internațional de Film Norvegian (Louder than bombs).

Profesorii care se înscriu în proiect au șansa de a vedea aceste filme, în premieră în România, împreună cu elevii lor, pot participa la workshop-uri și pot aplica Ghidul Educativ în sala de clasă.Astfel, elevii sunt invitați să descopere nu numai elemente teoretice de cinematografie, dar să dezbată și subiecte precum egalitatea de gen, planificarea familială sau incluziunea socială.

Sub sloganul „Filmele bune se cunosc din școală”, scopul proiectului „Filme pentru liceeni” este de a crește gradul de cultură cinematografică și de a promova educația prin film în școlile din România. Asociația Culturală Macondo împreună cu partenerul său elvețian, Asociația Lanterna Magică, vor pune la dispoziția participanților un plan de lecții pentru predarea de noțiuni cinematografice și sociale la sala de clasă, după vizionarea filmului. „Materialele realizate de noi sub forma unui Ghid Educativ vor demonstra cum prin diferite metode, de exemplu,utilizarea extraselor de film sau jocurile de rol, elevii pot învăța să privească critic un produs audio-vizual.”, declară Diana Cercel, coordonatorul proiectului. Planurile de lecții precum și extrasele de film vor fi disponibile gratuit pentru profesori pe site-ul www.filmepentruliceeni.ro.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here