0
(0)

Compania 3M a realizat o folie transparentă care transformă geamurile obişnuite în panouri solare. Noua invenţie a fost prezentată la Târgul de electronică CEATEC, ce se desfăşoară în această perioadă în Japonia.

 

Cei de la 3M susţin că folia poate fi aplicată cu uşurinţă pe geamuri, generează electricitate şi reduce căldura. Folia minune va fi pusă în vânzare de anul viitor.

Performanţele foliei nu sunt extraordinare, un metru pătrat abia putând genera suficientă electricitate pentru a încărca un smartphone, în condiţii de soare puternic. Vestea bună este că nu afectează transparenţa geamului şi vizibilitatea prin el.

Practic, folia 3M generează numai o cincime din energia produsă de un panou solar convenţional din siliciu, dar se pare (preţul final al produsului nu a fost încă anunţat) că va costa jumătate din preţul unui astfel de panou. În ciuda diferenţei de performanţă, modul de montaj şi instalare este mult mai facil şi în plus nu ocupă spaţiu.

Referitor la montaj, Yaushiro Aoyagi, director în cadrul 3M, susţine că a fost gândit astfel încât o persoană obişnuită să poată instala singură folia, fără ajutorul unor profesioniști.

Folia este creată dintr-un material organic fotovoltaic, tipărit pe foi, iar preţul produsului va fi în continuă scădere odată cu creşterea producţiei. Pe lângă faptul că poate produce electricitate, folia absoarbe peste 80% din lumină, fiind astfel utilă şi pe post de jaluzea. În cadrul CEATEC (eveniment dedicat tehnologiilor avansate, aflat anul acesta la a 12-a ediţie, fiind organizat din anul 2000 lângă capitala niponă, Tokyo), capacităţile de „umbrar” ale foliei au fost demonstrate, reducând temperatura ambientală cu 10 grade.

Domnul Aoyagi a declarat că un metru pătrat de folie generează maxim 5V la o putere de 7W, dar poate opera cu mult mai puţină lumină solară decât un panou tradiţional.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here