0
(0)

Compania americană IBM recâştigă primul loc în bătălia super-computerelor. IBM Sequoia este de 1,55 ori mai rapid decât fostul deţinător al titlului, Fujitsu K, fiind în acelaşi timp şi mai eficient din punct de vedere energetic.

 

Cel mai rapid computer din lume, IBM Sequoia este instalat la Lawrence Livermore National Laboratory al Departamentului de Stat American pentru Energie şi va fi folosit la realizarea de studii în domeniul energiei nucleare.

Deşi are un număr dublu de procesoare  faţă de Fujitsu K – 1,5 milioane faţă de 705.000 – Sequoia consumă 7,9 megawaţi, comparativ cu rivalul K, ce consumă 12.6 megawaţi.

Astfel, Sequoia poate realiza în mai puţin de o secundă calcule care ar necesita din partea unui super-computer obişnuit 1993 de zile de „muncă” sau din partea populaţiei globului nu mai puţin de 320 de ani de calcule cu ajutorul unui calculator de buzunar.

Potrivit IBM, companie care a construit 5 dintre cele 10 mai performante super-computere din lume, Sequoia este mai rapid de 273.930 de ori decât cel mai rapid computer al anului 1993, CM-5/1024 al celor de la American Thinking Machines.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here