0
(0)

S.F.-urile copilăriei arătau anii 2000 ca fiind dominaţi de maşini zburătoare. În realitate, lucrurile nu au stat deloc aşa, dar la puţin timp după ce americanii de la Terrafugia anunţau primele zboruri efectuate cu succes de autovehiculul lor, o companie olandeză a reuşit acelaşi lucru, însă cu o maşină mai degrabă asemănătoare cu un elicopter decât cu un avion sau aeroplan.

 

Prototipul olandezilor, numit Pal-V (Personal Air and Land Vehicle), la fel ca şi Transition al celor de la Terrafugia, are nevoie pentru decolare de o pistă, însă în cazul său aceasta trebuie să aibă  cel puţin 250 metri lungime, fata de minimul de 500 metri necesitat în cazul \”aeromobilului\” american, iar realizatorii săi susţin că va fi autorizat să circule atât pe şosele, cât şi în aer.

Pentru a se propulsa în aer, Pal-V foloseşte un rotor, la fel ca elicopterele şi nu are aripi în genul aeroplanelor, precum competitorul său american Transition. Totuşi, nu este un elicopter, ci un girocopter, principala sursă de propulsie fiind rotoarele din spatele vehiculului, care se învârt mult mai încet decât în cazul elicopterelor.

La sol are un comportament între cel al unei motociclete de curse şi cel al unui autoturism, înclinându-se pentru a putea vira. Viteza maximă constructivă la sol a lui Pal-V este de 179 km/h, fiind astfel mai rapid decât Transition, care are o viteză maximă la sol de numai 112 km/h şi în aer de 184 km/h.

 

Pentru decolare, rotoarele lui Pal-V se deschid şi se ridică, întreaga procedură durând până la 10 minute, în timp ce Transition decolează cu ajutorul elicei dorsale şi al aripilor pliabile.

Referitor la preţul celor două maşini zburătoare, acesta nu este cunoscut decât în cazul lui Transition, care costă 279.000 de dolari, fiind deja comandat în o sută de exemplare, potrivit Terrafugia.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here