0
(0)

Te-ai rănit la mână? S-ar putea să constați că, dacă îți încrucișezi un braț peste celălalt, poți scăpa de durere.

 

Profesorul Giandomenico Iannetti și colegii săi de la Colegiul Universitar London au exercitat, în intervale de 8-12 secunde cu ajutorul unui laser, interacțiuni dureroase asupra porțiunii dorsale a uneia dintre mâinile fiecăria dintre cei 20 de participanți voluntari la un experiment.

În prima parte a experimentului, grupul de subiecți a primit tratamentul în timp ce mâinile le erau așezate cu palmele în jos pe o masă. Apoi, aceiași indivizi și-au încrucișat brațele în formă de „X” pe aceeași masă și sub incidența acelorași stimuli. Voluntarii au catalogat apoi durerea suportată pe o scară de la zero la o sută.

Aceiași indivizi cu mâinile încrucișate au evaluat trei intensități crescânde ale durerii ca fiind mai puțin chinuitoare comparativ cu momentul în care brațele lor nu erau intersectate. Concluzia lui Iannetti este aceea că poziționarea mâinilor în moduri nefamiliare relativ la poziția firească a trupului confuzează creierul și întrerupe procesarea informației asociată cu durerea.

„Are loc o nepotrivire între standardul de referință al trupului și raportarea la spațiului exterior”, este de părere Iannetti. Efecte similare de domolire a durerii au mai fost constatate și în trecut, ca urmare a folosirii unor iluzii pe baza de oglinzi și membre virtuale.  Profesorul speră acum să își testeze descoperirea într-o clinică, pentru a verifica dacă le poate fi de folost suferinzilor de durere cronică.

Sursa

Sursa foto

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here