0
(0)

O echipă de studenți ai Universității din Ohio a lucrat continuu timp de 203 ore pentru a realiza o versiune la scară redusă a unui sistem de combustie tip centrală având o caracteristică experimentală unică – este capabil să transforme cărbunele în căldură capturând totodată 99% din dioxidul de carbon produs în timpul reacției.

 

Noua tehnologie, denumită „coal-direct chemical looping”, a fost inițial realizată de Liang-Shih Fan, profesor de inginerie chimică și biomoleculară și director al Laboratorului de Cercetare asupra Energiei Curate din Cărbune, în cadrul Universității Ohio.

Centralele electrice tipice alimentate de carbuni ard zăcământul menționat pentru a încălzi apa, care produce astfel aburi ce pun în mișcare turbinele care generează electricitate. Totodată, acest procedeu eliberează dioxid de carbon, care este dificil de controlat și dăunător pentru mediu.

În „looping”-ul chimic, cărbunele nu este ars cu foc, ci este aprins chimic într-o incintă sigilată astfel încât să nu polueze aerul. O a doua unitate de combustie a sistemului preia gazele de sinteză derivate din cărbunii consumați și le aplică același proces chimic, astfel încât resursa de combustie este exploatată în proporție de aproape 100%, iar producția cumulată a unităților este de 25 kilowați de energie termică pe oră.

Cercetătorii sunt pe cale să ducă tehnologia la următorul nivel: o centrală de testare este construită chiar acum la Centrul Național de Captură a Carbonului din cadrul Departamentului de Energie al SUA. Urmând să devină operațională spre finele anului 2013, centrala va produce 250 kilovați de energie termică pe oră folosind doar gazele de sinteză. Testele derulate atunci vor stabili premisele unei eventuale dezvoltări comerciale.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here