4.8
(12)

Neanderthalienii, despre care s-a crezut mult timp că sunt ființe primitive care se descurcau cu simple unelte de piatră, continuă să surprindă cercetătorii. O descoperire făcută într-o peșteră din Caucazul de Nord, în Rusia, care a fost prezentată într-un articol publicat în Journal of Archaeological Science, ar putea foarte bine să ne schimbe viziunea despre acești strămoși misterioși. Cercetătorii au descoperit recent cel mai vechi vârf de suliță găsit vreodată în Europa, făcut de aceiași neanderthalieni, punând sub semnul întrebării anumite idei preconcepute cu privire la nivelul lor de sofisticare. Cum au fost capabili acești vânători preistorici să confecționeze arme atât de avansate? Și de ce este această descoperire atât de importantă? Iată cum.

În 2003, în timpul săpăturilor într-o peșteră din Caucazul de Nord, o echipă de arheologi a scos la iveală o serie de vestigii, inclusiv oase de animale și obiecte legate de activitatea umană. Abia recent, după o analiză aprofundată, un mic vârf de lance din os de 9 cm a atras atenția cercetătorilor. Făcut din osul unui animal, probabil un bizon, acesta fusese atașat cu grijă de un ax de lemn cu ajutorul gudronului natural. Luată separat, această descoperire părea banală. Cu toate acestea, investigațiile ulterioare au arătat că aceasta conținea informații mult mai importante. Cercetătorii au aplicat o baterie de tehnici avansate de analiză, precum spectroscopia și tomodensitometria, pentru a examina vârful suliței în cele mai mici detalii. Aceste metode au dezvăluit detalii inestimabile despre fabricarea și utilizarea obiectului. Ceea ce reiese în mod clar este că acest vârf de lance nu este un simplu artefact, ci o mărturie a sofisticării practicilor grupurilor umane din acea perioadă.

Ceea ce face această descoperire deosebit de uimitoare este perioada la care se referă. Datată între 80 000 și 70 000 de ani în urmă, cu mult înainte de sosirea oamenilor moderni în Europa (în urmă cu aproximativ 45 000 de ani), această vârf de lance atestă măiestria neanderthalienilor în confecționarea de unelte complexe. Contrar viziunii tradiționale conform căreia oamenii de Neanderthal sunt ființe primitive, această descoperire pune la îndoială ideile noastre preconcepute cu privire la abilitățile lor tehnice. Analizele au arătat că vârful de lance nu a fost conceput doar pentru vânătoare, ci și pentru activități de luptă. Fisurile vizibile pe os sunt dovada unui impact violent, demonstrând că obiectul a fost supus unei presiuni intense, așa cum s-ar putea întâmpla la vânătoarea de animale sălbatice. Cu toate acestea, ceea ce este și mai fascinant este absența oricăror semne de uzură prelungită. Acest lucru sugerează că unealta a fost folosită imediat după ce a fost fabricată și poate chiar în caz de urgență, demonstrând capacitatea oamenilor de Neanderthal de a anticipa nevoile mediului în care trăiau. Cercetătorii subliniază că această descoperire contrazice teoriile anterioare care sugerau că oamenii de Neanderthal erau limitați la utilizarea pietrei și că nu știau cum să anticipeze fabricarea și utilizarea uneltelor lor. Departe de a fi simpli imitatori, acești strămoși erau inventatori capabili să conceapă arme eficiente pentru supraviețuirea într-un mediu ostil.

Rămâne totuși o întrebare: de ce este acest vârf de suliță atât de unic? Oamenii de știință au multe ipoteze pe această temă. Echipa de cercetare sugerează că vârfurile de suliță făcute de neanderthalieni, precum acesta, s-au descompus probabil în timp. Realizate din oase și alte materiale organice, aceste arme nu ar fi rezistat la fel de mult ca uneltele de piatră. Acest lucru ar putea explica de ce au fost găsite atât de puține artefacte similare, în ciuda faptului că neanderthalienii foloseau probabil arme similare pentru vânătoare.

Poll: Care este cel mai probabil motiv pentru care nu s-au găsit mai multe exemplare de vârfuri de suliță făcute de neanderthalieni, similare cu cel descoperit recent?





Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 12

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

Revista “Ştiinţă şi Tehnică“, cea mai cunoscută şi longevivă publicaţie de popularizare a ştiintelor din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Rating