0
(0)

Carmen Torres, o femeie nevăzătoare în vârstă de 58 de ani din SUA, a devenit prima persoană din Florida cu un implant de ochi bionic. Dispozitivul îi permite, pentru prima oară în 13 ani, să vadă lumina și să distingă forme simple, urmând ca, prin antrenament, să observe din ce în ce mai multe detalii din lumea înconjurătoare.

 

Torres a fost diagnosticată cu retinis pigmentosa la vârsta de 18 ani, o tulburare în care celulele cu bastonaș din retină își pierd gradual abilitatea de a reacționa la lumină, ceea ce în timp deteriorează în mod sever văzul. La vârsta de 45 de ani, americanca a fost declarată complet oarbă.

Dar, acum nouă luni, ea a suferit o intervenție chirurgicală prin care i s-a implantat un sistem protetic retinal Argus II – dispozitiv ce funcționează înregistrând tot ceea ce Torres privește, prin intermediul unei mici camere de filmat integrată într-o pereche de ochelari de soare pe care aceasta o poartă.

Imaginile video sunt apoi transmise wireless către un mic computer portabil, care le transformă în impulsuri electrice și le transferă mai departe unei rețele de electrozi din ochiul femeii. Aceste impulsuri excită atunci total nedureros nervul optic al lui Torres și determină creierul pacientei să „vadă” tipare luminoase.

Desigur, imaginile percepute de Torres nu sunt chiar ca cele pe care le poți vedea în mod normal cu un ochi sănătos, doar că întregul proces este pentru ea ca învățarea unei limbi străine. Femeia s-a deprins cu interpretarea imaginilor pe care le recepționează și poate deja să distingă forme precum clădiri și oameni, ba chiar poate vedea și stelele pe cerul nopții cu ajutorul ochiului bionic.

Carmen Torres este una din circa 100 de persoane pe tot Globul care au implanturi de ochi bionici. Sistemul se află încă în teste pentru a i se demonstra eficiența în tratarea afecțiunilor de pierdere a vederii corelate cu îmbătrânirea și cu tulburarea retinis pigmentosa, dar în trei ani de zile, deja 89% dintre pacienți și-au recăpătat vederea cu ajutorul acestui dispozitiv.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here