LeafSnap este cea mai recentă aplicație iPhone, o unealtă pentru curioși dar și pentru naturaliștii tehnici, prin care se poate identifica specia unui arbore prin analizarea imaginii unei frunze a acestuia.

 

Tot ce are de făcut utilizatorul este să orienteze camera telefonului mobil înspre una dintre “celulele solare” ale naturii (așezată pe o coală de hârtie), iar aplicația va scana cadrul separând frunza de fundal și analizându-i forma.

Algoritmul întrebuințat, proiectat de experții în recogniție facială de la Universitățile Columbia și Maryland, execută măsurători ale diverselor puncte din conturul frunzelor. Datele obținute sunt apoi comparate cu baza de date a unei enciclopedii a frunzelor – donată de Institutul Smithsonian și de organizația non-profit Finding Species – pentru a furniza un rezultat.

Dacă programul nu este complet sigur de răspuns, va afișa o serie de corespondențe posibile. Utilizatorul poate citi atunci informații despre posibilii arbori de proveniență – unde cresc, în ce perioadă a anului înfloresc, cum arată fructele, semințele și scoarța lor – pentru a lua o dicizie potrivită referitoare la tipul de frunză la care se uită.

Desigur, odată ce este corect identificată, specia de frunză poate fi înregistrată online într-un tabel  specific al comunităților științifice, purtând eticheta locației curente. Un asemenea transfer de informații le experților în floră să cartografieze și să monitorizeze răspândirea diferitelor plante.

Din păcate, în prezent, LeafSnap dispune de o bază de date ce include numai pomi din New York City și Washington D.C. Se plănuiește acoperirea totală a florei Statelor Unite, dar momentan nu există promisiuni cu privire la pomii de peste ocean. Aplicația va fi disponibilă din vară și pentru Android și iPad.

Sursa