0
(0)

O echipă de cercetare din cadrul universității americane Purdue a construit prototipul unui sistem de epurare care le-ar putea fi de mare folos celor aproximativ 800 de milioane de oameni din întreaga lumea care duc lipsă de apă potabilă.

 

Sistemul folosește radiația ultravioletă (UV) a Soarelui pentru a neutraliza agenții patogeni care se formează în mediul acvatic. Lumina Soarelui este captată de un reflector parabolic din aluminiu și canalizată printr-o țeavă dintr-un material transparent la raze UV prin care apa circulă continuu.

Cercetarea cu pricina este motivată de nevoia dezvoltării tehnologiilor practice și necostisitoare de tratare a apei pentru un segment mare al populației mondiale din țările aflate în curs de dezvoltare.  Apa disponibilă oamenilor în multe astfel de regiuni nu este tratată pentru înlăturarea factorilor de contaminare, inclusiv a microorganismelor patogene. Ca rezultat, mii de copii mor zilnic de diaree și din cauza consecințelor acesteia, așa cum este deshidratarea. De fapt,  jumătate dintre spitalele din întreaga lume sunt ocupate constant de oameni îmbolnăviți de apa pe care au consumat-o.

Construirea reflectorului care ar putea pune capăt acestui inconvenient a fost extrem de econimică, cel puțin la nivelul prototipului – s-au cheltuit sub o sută de dolari pentru achiziționarea materialelor necesare asamblării angrenajului.

De asemenea, în cadrul testelor preliminare, radiația UV naturală a dezactivat bacteria E. Coli. Cu toate acestea, sistemul trebuie să devină capabil să ucidă patogeni periculoși,  așa cum sunt Vibrio cholerae – care provoacă holeră, Salmonella typhi – responsabil de febra tifoidă și Cryptosporidium parvum – vinovat de criptosporidioza intestinală.

Perfecționarea ulterioară a sistemului se va face atât în direcția neutralizării acestor agenți patogeni, cât și în sensul automatizării și dotării sale cu senzori pentru calcularea vitezei de pompare a apei în funcție de cantitatea de lumină solară din fiecare moment. De asemenea, cercetătorii se gândesc la utilizarea unor folii din plastic metalizat, precum cele care servesc ambalării chips-urilor, spre exemplu, care, uneori, sunt și de două ori mai reflectante decât folia de aluminiu, din care a fost confecționat, momentan, reflectorul.

Reflectorul parabolic este construit din lemn de paulownia (copacul prințesei), pentru că acest arbore crește foarte rapid în zona ecuatorului, acolo unde mulți oameni duc lipsă de apă potabilă. Acest lemn este foarte ușor, este rezistent și stabil, așadar nu se va deprecia sub incidența unui climat care variază între umed și arid, tipic zonei de mijloc a planetei noastre.

Radiația UV acționează împotriva agenților patogeni disrugând materialul genetic al microbilor și împiedicându-i să se reproducă. Îmbunătățirea calității apei în țările aflate în curs de dezvoltare este una dintre cele 14 „mari provocări” stabilite de Academia Națională de Inginerie, din SUA și un „țel de dezvoltare milenar” pentru Națiunile Unite.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here