4
(1)

Supererupțiile vulcanice, capabile să provoace dezastre la nivel planetar, se pot produce într-un timp foarte scurt, se arată într-un studiu publicat în Public Library of Science ONE.

 

Astfel de erupții și-au câștigat calificativul super din cauza faptului că sunt de cel puțin 100 de ori mai puternice decât o erupție vulcanică obișnuită. Cantitatea de gaze vulcanice, cenușă și magmă eliberată în atmosferă este de-a dreptul uriașă și poate acoperi un întreg continent. În fapt, acum 74.000 de ani, erupția supervulcanului Toba se face vinovată de reducerea întregii specii umane la maxim 10.000 de indivizi, în timp ce supervulcanul siberian de acum 251 de milioane de ani a produs cea mai mare extincție a vieții din istoria Terrei, exterminând aproape 96% dintre formele de viață existente atunci. Până în prezent, geologii au estimat că astfel de supererupții se produc extrem de rar, magma având nevoie de sute de mii, chiar milioane, de ani pentru a se aduna în camerele de mare adâncime, înainte de ieși la suprafață. Un nou studiu arată însă că adunarea de magma se poate produce în doar câteva mii, uneori doar sute, de ani.

\"(w540)

Folosind cele mai noi tehnologii pentru datarea formării magmei, Guilherme Gualda, geolog în cadrul Universității Vanderbilt, susține că o cantitate uriașă de magma se poate acumula în perioade extrem de scurte de timp, vorbind la nivel geologic.

Teoriile care spun că magma se adună în cel puțin 100.000 de ani sunt perimate la fel ca și metodele care erau folosite cu ani buni în urmă. Atunci când vorbim despre astfel de evenimente, trebuie să recalculăm totul. Nu mai putem discuta despre un timp geologic ci, din nefericire, despre unul istoric. Datele arata că este nevoie de 500 până la 3.000 de ani pentru se a acumula magma necesară producerii unui supervulcan”, afirmă Guilherme Gualda.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here