0
(0)

Ambiţiosul proiect de a construi o seră în aer liber în Sahara a fost inspirat de nările cămilelor, care se folosesc de evaporarea umezelii din aer. Numit Sahara Forest Project, ansamblul în valoare de 4 milioane euro se va întinde pe o suprafaţă de 10.000 metri2 în Qatar şi va finalizat în acest an.

 

Sahara Forest Project este localizat într-unul dintre cele mai ostile medii pentru vegetaţie şi va folosi apă pompată de la 200 metri adâncime   pentru a hrăni plantele, algele şi copacii ce îl vor compune și apa evaporată pentru a păstra o temperatură prielnică.

Sistemul de irigare funcţionează pe aceleaşi principii folosite de nările cămilelor, condensând apa evaporată de arşiţa zilei: pe măsură ce simpaticul mamifer expiră aer umed, nasul său condensează apa.

Ideea a fost rapid testată de inginerii proiectanţi. Pompele, alimentate cu energie solară pompează apa din subteran, roua apărută peste noapte, fiind captată şi răcită de un sistem de garduri bine plasate înainte să apuce să se evaporeze sub acţiunea aerului deşertic fierbinte, pentru a păstra în „seră” o temperatură prielnică plantelor. Aerul astfel răcit va produce din nou condens în momentul în care va atinge ţevile şi mai reci care aduc apa din subteran, păstrând astfel un circuit continuu.

Sahara Forest Project va fi inaugurat în luna iulie, în luna noiembrie a.c. urmând a primi vizita participanţilor la COP18 Climate Talks, ce se va desfăşura la Doha, capitala Qatar-ului.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here