0
(0)

Inginerii din cadrul Institutului Tehnologic Massachusetts (MIT) au inventat o nouă tehnologie care permite imprimarea celulelor fotovoltaice pe hârtie aproape la fel de ieftin și de ușor ca tipărirea unei fotografii la imprimanta cu jet de cerneală.

 

Panoul solar rezultat poate fi chiar împăturit și introdus în buzunar, urmând să genereze din nou electricitate, fără probleme, imediat ce este expus la lumina solară.

Tehnica reprezintă un avans important față de sistemele folosite până acum pentru a crea majoritatea celulelor fotovoltaice, procese care presupun expunerea substraturilor la condiții posibil destructive, sub formă lichidă, sau termică.

Noul proces de imprimare folosește vapori, nu lichide, și temperaturi de sub 120 de grade Celsius. Aceste condiții „blânde” fac posibilă întrebuințarea hârtiei, a țesăturilor și a plasticului obișnuite și netratate ca substrat pe care celulele să fie tipărite.

Desigur, tehnica este un pic mai complexă decât pare la prima vedere. Pentru a se crea o gamă de celule fotovoltaice pe hârtie, cinci straturi diferite de material trebuie să fie depozitate pe aceeași bucată de hârtie în aplicări succesive, cu ajutorul unei măști (făcută tot din hârtie) pentru a forma tiparele celulelor pe suprafața suportului. Iar întreg procesul trebuie desfășurat într-o incintă vidată.

În timpul testelor, celulele solare care au fost aplicate pe un strat de plastic asemănător sticlelor de suc, dar mai subțire, și apoi împăturite și despăturite de 1.000 de ori, s-au comportat foarte bine, fără a semnala pierderi semnificative ale performanțelor.

În contrast, o celulă solară comercială produsă pe același material s-a stricat după numai o singură împăturire. În plus, datorită greutății foarte reduse a substratului de hârtie sau palstic, comparativ cu sticla convențională sau cu alte materiale în general folosite în aceste scopuri, cercetătorii cred că pot atinge performanțe record ale valorii de watti/kilogram cu noile panouri solare tipăribile.

Dar, cel mai mare câștig rămâne, poate, cel financiar, întrucât adeseori sistemele de aplicare, susținere și de montare ale panourilor fotovoltaice sunt mai scumpe decât echipamentele de recoltare a energiei solare în sine. Noua tehnologie va reduce de două, poate de trei ori costurile generării de electricitate prin metoda alternativă fotovoltaică. Pentru folosirea în exterior, hârtia poate fi acoperită cu materiale standard de laminare, care o vor proteja de intemperii.

Momentan, celulele solare imprimate pe hârtie au o eficiență de numai 1%, dar membrii echipei MIT sunt convinși că aceasta poate fi sporită semnificativ prin modificări ulterioare și prin materiale noi. Totuși, chiar și la nivelul actual, tehnologia este suficient de bună încât să alimenteze un mic aparat electronic, sunt de părere creatorii ei.

Sursa

Foto: MIT/Patrick Gillooly

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here