O campanie de survolări din Arctica până în Antarctica, desfășurată pe parcursul a trei ani, le-a permis specialiștilor să aibă o privire de ansamblu asupra gazelor cu efect de seră și a particulelor prezente în atmosferă. Măsurătorile nivelului de CO2 atmosferic sunt importante pentru evaluarea ciclului anual al carbonului.

 

Proiectul, denumit HIPPO, permite cartografierea mai detaliată a distribuției gazelor și particulelor din atmosferă, capabile să influențeze clima globală. „Monitorizarea concentrației de bioxid de carbon și a altor gaze doar prin măsurători de suprafață produce rezultate nesatisfăcătoare din anumite puncte de vedere, iar HIPPO ne furnizează o privire clară asupra a ceea ce se întâmplă efectiv în atmosfera noastră”, a comentat Britton Stephens, cercetător de la  National Center for Atmospheric Research (NCAR).

Survolările au permis strângerea de probe la diferite latitudini pe parcursul unor anotimpuri diferite, pornind de la o cotă de 150 metri de suprafață până la 13.750 metri, în stratosfera joasă. Prima din cele cinci misiuni HIPPO a fost inițiată în ianuarie 2009, alte două în 2010 și 2011. În fiecare dintre ele, grupul de cercetători a zburat din Colorado în Alaska până la Cercul Polar Arctic, pentru a se întoarce spre sud survolând Oceanul Pacific și Noua Zeelandă pentru a ajunge în Antarctica.

Una dintre măsurătorile cele mai semnificative realizate în cadrul HIPPO a privit cantitatea de  CO2 absorbită de plante și oceane și va putea permite realizarea unor estimări mai precise ale ciclului anual al carbonului, dar și a importanței factorilor naturali și a celor antropici care îl influențează. De asemenea, s-a mai descoperit și că particulele de negru de fum, produse  de motoarele diesel, de procesele industriale și  incendii, sunt distribuite în mod mult mai uniform deecât se credea. Iar aceste particule pot influența clima în diferite moduri: absorbind direct radiația solară, influențând formarea norilor și crescând viteza de topire a ghețarilor.

Sursa: Le Scienze