0
(0)

Google a dezvăluit recent că folosește în mod constant suficientă energie electrică pentru a alimenta 200.000 de locuințe. Totuși, reprezentanții companiei declară că, în pofida acestui consum uriaș, gigantul online își aduce contribuția la ecologizarea planetei.

 

De fiecare dată când cineva folosește motorul de căutare Google, urmărește un videoclip pe YouTube, sau trimite un mesaj prin Gmail, cenetrele de date pline de computere ale companiei folosesc electricitate. Cumulat, toate aceste puncte răspândite prin lume absorb circa 260 de milioane de watti – cam un sfert din producția unei centrale nucleare.

Deși cifrele par colosale, Google atrage atenția asupra faptului că lumea este un loc mai curat, prin aceea că oamenii folosesc mai puțină energie ca rezultat al miliardelor de operații performate de centrele de date ale companiei. Este vorba, spre exemplu, de lucruri precum benzina economisită atunci când o persoană caută ceva pe Google, în loc să meargă la o bibliotecă pentru a se documenta.

Potrivit Google, oamenii execută peste un miliard de căutări zilnic și numeroase alte activități, servicii pe care companiea le oferă. La nivel individual consumul mediu de energie este mic, de circa 180 watti-oră pe lună. Iar cifrele totale de consum electric includ absolut toate operațiunile Google din toată lumea, așa cum este și alimentarea necesară campusurilor și parcurilor de birouri ale companiei. Centrele de date însumează, totuşi, cea mai mare parte din consumul electric.

De asemenea, Google a estimat că emisiile sale totale de carbon pentru 2010 au fost un pic sub 1,5 milioane de tone, din care o mare parte provine din combustibilii pe bază de carbon necesari pentru a oferi electricitate centrelor de date.

În plus, așa cum a atras atenția Noah Horowitz, om de știință al Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale din San Fricisco, Google nu a luat în calcul electricitatea consumată de computerele personale, de tabletele și de telefoanele inteligente care folosesc serviciile companiei.

Totuşi, o parte din energia folosită de Google provine de la ferme eoliene, 25% din total fiind asigurată, pretind oficialii, din astfel de surse de energie regenerabilă în 2010, procent care va ajunge la 30% în 2011.

Potrivit calculelor Google, o căutare pe Internet consumă, în medie, circa 0,3 watti-oră de electricitate. Multiplicat cu peste un miliard de căutări zilnic, cifra indică faptul că circa 12,5 milioane de watti din totalul de 260 de milioane de watti consumaţi de Google pot fi puşi numai pe seama căutărilor, serviciul de bază al companiei.

Sursa

Foto: sugree via Flickr

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here