Noul hard disk GoFlex Slim, creat de Seagate, a întrecut toate recordurile în materie de dimensiuni. Este chiar mai mic decât un smartphone (124x78x9 mm), dar are capacitatea de 320 GB. La viteza de lucru nu excelează. Majoritatea hard disk-urilor funcționează la viteza de 7.200 RPM (rotații pe minut), iar Seagate GoFlex Slim este unul dintre ele.

 

Totuși, un atu destul de important pentru ceea ce înseamnă transferul de date este conectivitatea USB 3.0, cu viteză de zece ori mai mare decât cea a vechiului USB 2.0. Cei de la Seagate dau și exemple de ce-ai putea face cu cei 320 GB. Ei spun că în GoFlex Slim încap 75 filme în format DVD și aproximativ 100,000 fotografii.

Problema este că GoFlex Slim este, totuși, un hard disk clasic, cu platane. Dacă-ți alunecă din mână într-un moment nefericit, riști să pierzi tot cât ai clipi. N-ar fi mai sigur să te bazezi pe niște stick-uri USB cu memorie flash? Ce-i drept, au capacități mai mici, dar de câte ori s-a întâmplat să ai nevoie de 320 GB deodată pentru transfer? Stick-urile USB au avantajul uriaș de a fi rezistente la astfel de accidente și, oricât s-au străduit cei de la Seagate, sunt și cu mult mai mici.

În altă ordine de idei, memoria flash este, încă, mult mai scumpă decât hard disk-ul. Un stick USB 3.0 cu capacitatea de 64 GB te costă în jur de 900 lei, în timp ce noul hard disk Seagate GoFlex Slim costă 350 lei.