În cursa europenilor de a crea o versiune echivalentă și chiar îmbunătățită a sistemului american GPS, se pare că până la sfârşitul prezentului deceniu toţi cei 22 de sateliţi OHB-SSTL ce vor forma iniţial Galileo, alături de cei doi sateliţi Astrium deja lansați, vor fi pe orbită.
În acest scop, Comisia Europeană a încheiat un contract în valoare de 255 milioane euro cu un consorţiu germano-englez pentru furnizarea unui număr de încă 8 sateliţi care să completeze sistemul european de navigaţie prin satelit Galileo.
Semnarea noului contract, alături de alte două contracte privind lansarea viitorilor sateliţi Galileo cu ajutorul unor rachete europene Ariane 5, au fost anunţate la Londra de vice-preşedintele Comisiei, Antonio Tajani.
Noul contract reprezintă un nou succes pentru consorţiul OHB-SSTL, în competiţia cu cea mai mare companie europeană din domeniul spaţial, Astrium, venind după contractul iniţial de acum doi ani pentru construcţia unui număr de 14 sateliţi.
Drept urmare, numărul total de sateliţi aflaţi în prezent în producţie la OHB System (din Bremen, Germania) şi la SSTL (din Guildford, Regatul Unit) ajunge la 22, păstrând şansele Galileo de a fi funcţional până în 2020.
Galileo, folosind ultimele tehnologii, se doreşte a fi un sistem mai rapid şi mai precis decât GPS, în faza sa completă acesta urmând să aibă 30 de sateliţi funcţionali.
Primii doi sateliţi ai constelaţiei Galileo au fost construiţi de Astrium şi au fost lansaţi cu succes în luna octombrie a anului trecut cu ajutorul unei rachete Soyuz.
Sursa