Ingineri ai Universității Tehnologice din Sydney, Australia, au creat un nou material, mai ușor și mai puțin dens, dar mult mai puternic decât oțelul.

 

Este vorba despre o foiță de grafen, care ar putea deschide o nouă eră în știința materialelor, dacă se va comporta potrivit așteptărilor oamenilor de știință. Materialul a fost obținut reconfigurând prin procese chimice grafitul într-un aranjament bidimensional de atomi de carbon dispuși într-o rețea hexagonală subțire cât o coală de hârtie și remarcabil de rezistentă.

Prin comparație cu oțelul, grafitul preparat este de șase ori mai ușor, de cinci până la șase ori mai puțin dens, de două ori mai tare, cu o rezistență de 10 ori mai mare la întindere și cu o rigiditate la torsiune de treiprezece ori cât cea a oțelului.

În plus, asemenea hârtiei, noul tip de grafen este flexibil.  Mai mult, tocmai pentru că este grafen, beneficiază de importante proprietăți electrice, termice și mecanice. De fapt, grafenul este cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut. Chiar materialul în sine a fost descoperit și izolat recent, în anul 2004, prin exfolierea grafitului de către un grup de cercetători britanici de la Universitatea din Manchester.

Dar poate mai presus de orice, obținerea hârtiei de grafen nu este tocmai dificilă sau costisitoare. Grafenul se găsește în cantități mari în natură. Acest lucru înseamnă că materialul ar putea avea implicații majore în industriile aviatică și automobilistică. Mai ales că producătorii celor două ramuri sunt, oricum, tot mai canalizați spre reducerea greutății și a consumului vehiculelor.

Sursa