0
(0)

Un grup de astronomi dorește să pună bazele unui instrument virtual de dimensiunile Pământului, care va purta numele Telescopul Orizontul Evenimentelor și va fi o rețea mondială de radio-telescoape interconectate suficient de puternică încât să capteze o imagine reală a găurii negre supermasive din centrul Căii Lactee – prima fotografie de acest fel realizată vreodată.

 

„Nimeni nu a fotografiat vreodată o gaură neagră”, susține Dimitrios Psaltis, de la Observatorul Steward al Universității din Arizona, implicat în proiectul discutat. Gărurile negre sunt structuri exotice ale căror câmpuri gravitaționale sunt atât de puternice încât sechestrează totul, chiar și lumina.

Inițial, noțiunea de gaură neagră a fost postulată de Albert Einstein prin a sa teorie generală a relativității. De atunci, astronomii au detectat destule astfel de structuri în galaxia noastră și dincolo de ea, prin mijloace indirecte. Deși se consideră că majoritatea sau chiar toate găurile negre găzduiesc în centru câte o gaură neagră supermasivă, specialiștii doar și-au imaginat cum ar putea arăta acestea.

Acum, însă, Sheperd Doleman, de la MIT, principalul promotor al ideii Telescopului Orizontul Evenimentelor, dorește să creeze, împreună cu echipa sa, o rețea de până la 50 de radio-telescoape dimprejurul lumii, care să lucreze la unison pentru a realiza obiectivul imortalizării găurii negre din centrul galaxiei noastre.

„Practic, creăm un telescop virtual cu o oglindă de dimensiunile Terrei. Fiecare radio-telescop folosit poate fi privit ca o mică suprafață argintată a unei oglinzi mari. Cu destule astfel de puncte argintate, se poate crea o imagine”, susține Doeleman.

Fiecare telescop al rețelei își va stoca observările pe hard-drive-uri, care vor fi transportate fizic la un centru de procesare din cadrul Observatorului Haystack al MIT. Telescoapele radio mai degrabă decât cele optice sunt instrumentele potrivite, deoarece undele radio pot penetra conglomeratul de stele, praf și gaz dintre Pământ și centrul galaxiei, a mai adăugat Doeleman.

Sursa

Foto: Alain R. | Wikimedia Commons

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here