0
(0)

Un singur simț suplimentar pare să nu fie de ajuns pentru delfinii Guiana. Alături de ecolocație, se pare că inteligentele cetacee mai pot detecta și câmpurile electrice ale prăzilor. Este pentru prima oară când acest lucru se observă în cazul unor mamifere adevărate.

 

Wolf Hanke, de la Universitatea Rostock, din Germania și colegii săi care au analizat mai multe imagini termice ale unor delfini din specia Sotalia guianensis au sesizat o activitate fiziologica intensă la nivelul porilor de pe maxilarele superioare ale animalelor.

Peștii, câțiva amfibieni și mamifere primitive ovipare precum ornitorincul folosesc pori similari pentru a detecta câmpurile electrice generate de animalele aflate în apropiere. Examinând structurile unui delfin mort și antrenând unul viu să răspundă la un câmp electric comparabil cu cel generat de un pește, echipa de cercetare a demonstrat că și delfinii au percepție electrosenzorială.

Electropercepția este bună pentru detectarea prăzii pe distanțe mici, acolo unde ecolocația nu este foarte eficientă. Este posibil ca și alte specii de delfini, chiar unele balene, să aibă abilități similare, este de părere Hanke.

Specialistul susține că organele electrosenzoriale sunt derivate din mustățile animalelor ancestrale. Acele organe mecanoreceptoare, asemănătoare celulelor de păr din urechea umană, transmit mecanic impulsurile atingerii, sau ale undelor sonore.

Hanke crede că adaptarea delfinilor Guiana este de factură recentă și suspectează că este relativ accesibilă o evoluție care să transforme organele mecanoreceptoare în electroreceptori, iar studiul pare să demonstreze că această devenire are potențial în cazul tuturor ființelor.

Sursa

Foto: Archilider

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here