0
(0)

Faptul că impactul asteroidului Chicxulub cu Terra nu a reprezentat decât ultimul cui din „coșciugul” dinozaurilor nu mai este de multă vreme un secret. Între timp, urmele nou descoperite ale unui supervulcan indian, contemporan cu acel impact nimicitor, au demonstrat că dinozaurii nu ar fi avut nicio șansă de supraviețuire. Mai mult, se știa că uriașii din Mezozoic erau în declin de cel puțin 3 milioane de ani, pe fondul răcirii accentuate a temperaturilor globale.

Un studiu de dată recentă, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, arată că dinozaurii se aflau pe lista speciilor amenințate cu dispariția cu mult mai mult timp în urmă decât ne-am fi imaginat. Practic, în ultimii 50 de milioane de ani ai existenței lor, dinozaurii s-au împuținat treptat, până aproape de extincție. Acest fapt, demonstrat de analiza statistică a vârstei fosilelor descoperite până în prezent, s-a petrecut din cauză că speciile noi care apăreau erau cu mult mai puține decât cele care dispăreau în mod natural.

Motivele care au dus la acest declin nu sunt încă pe deplin înțelese. Pe lista posibililor candidați care au dus la dispariția masivă a speciilor dinozauriene înainte de impactul asteroidului Chicxulub se  numără fragmentarea continentelor, activitatea vulcanică intensă sau răcirea globală a temperaturilor. Evident, pot exista și alte cauze acologice încă necunoscute care să fi contribuit la declinul acestor specii.

Un alt mister al dispariției dinozaurilor îl constituie și modul în care declinul lor a afectat diferitele grupuri dinozauriene. Astfel, dacă sauropodele au înregistrat o pierdere rapidă a speciilor, teropodele (grup din care făcea parte inclusiv T-Rex) au suferit un declin gradual. Luate împreună, aceste dispariții, alături de incapacitatea specierii, au dus la imposibilitatea dinozaurilor de a-și mai reveni după evenimentele catastrofale de acum 66 de milioane de ani. În plus, extincția lor a permis ocuparea nișelor ecologice rămase libere de către mamifere, animale care au ajuns să domine planeta până în prezent.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?