0
(0)

O echipă de cercetători de la Universitatea Cornell, cu susținerea Darpa – ramura științifică a Pentagonului – a realizat o tehnologie nouă prin intermediul căreia s-a reușit mascarea unui eveniment vreme de 40 de picosecunde (trilionimi de secundă); sau, altfel spus, o oarecare formă de manipulare temporală.

 

În ultimii ani, specialiștii au ascuns cu succes obiecte curbând lumina pe lângă ele cu ajutorul așa-numitelor „pelerine pentru invizibilitate”, dar este pentru prima oară când o secvență (eveniment) este ștearsă din istorie.

Dacă un obiect poate fi ocultat prin curbarea luminii astfel încât să nu se reflecte din el (devenind, astfel, invizibil pentru ochiul uman), în cazul mascării evenimentelor este necesară modificarea vitezei luminii.

Lumina emisă (sau reflectată) de acțiuni, în timp ce ele se întâmplă, este cea care ne permite să le observăm desfășurându-se. Normal, acea lumină vine într-un flux constant. În termeni simpliști, cercetătorii de la Cornell și de la Darpa au întrerupt tocmai acel flux luminos pentru o fracțiune de timp, astfel încât un eveniment să se poată manifesta fără a fi observabil.

Practic, oamenii de știință au creat o lentilă nu doar pentru lumină, ci și pentru timp. Această metodă desparte lumina în două lungimi de undă diferite, accelerând-o pe una și încetinind-o pe cealaltă, fenomen care creează un soi de gol, de întârziere. Potrivit lui Moti Fridman, fizician la Universitatea Cornell și coautor al studiului, tocmai în această breșă poate fi mascat un eveniment.

Trebuie menționat că întregul experiment a avut loc într-o rețea de cabluri de fibră optică, cu diametrul mai mic decât cel al unui fir de păr uman. Evenimentul mascat a constat în declanșarea unui fasicul de lumină laser, fascicul imperceptibil timp de 40 de picosecunde, cât a traversat spațiul în care lumina încetinită” nu ajunsese încă, iar cea cu viteză sporită (sau normală) îl depășise deja.

Desigur, tehnologia este departe de a fi capabilă să mascheze secunde întregi de acțiune, sau chiar minute. Dar, reușita deschide în mod cert noi posibilități, în special mascarea evenimentelor extrem de rapide, precum transmiterea datelor.

Sursa

Sursa

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here