0
(0)

Cercetătorii Universității din California în Berkeley au dezvoltat un material flexibil ultra-subțire cu proprități camaleonice, capabil să își schimbe culoarea la comandă, prin exercitarea unei forțe asupra sa.

 

Cercetătorii au aplicat nanoparticule, de dimensiuni mai reduse decât cele ale lungimii de undă a luminii, unui film semiconductor de siliciu ultra-subțire (cu grosimea de numai 120 nanometri) pentru a crea acest nou material multicolor care permite alternarea nuanțelor dintr-o largă varietate de culori, prin simpla flexare sau îndoire a peliculei.

Astfel, caracteristicile stratului de la suprafața materialului pot fi controlate până la cea mai redusă scară fără modificarea compoziției sale chimice, permițând materialului să absoarbă sau să reflecte doar anumite lungimi de undă ale luminii. Acest tip de „colorit structural” poate fi observat în natură, în cazul unor gândaci sau fluturi, ce prezintă un colorit cu iridiscențe.

Selectarea unei nuanțe specifice pe care materialul să o reflecte se poate realiza prin „reglarea” spațiilor dintre canelurile și bavurile peliculei. Materialul rezultat poate reflecta până la 83% din raza luminii incidente, generând culori precise și foarte pure.

Noua invenție poate pava drumul către dezvoltarea tehnologiilor de camuflare prin variație cromatică și a senzorilor capabili să determine defecte altfel nedetectabile în structura aeronavelor și construcțiilor.

Sursa

Sursa foto: The Optical Society (OSA)

 

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here