0
(0)

Succesul de piaţă al tabletelor a depăşit orice aşteptări – în numai trei ani, Apple a vândut 55 de milioane de iPad-uri, cam câte Mac-uri a vândut în 22 de ani. Estimările pentru acest an sunt că vor fi vândute 90 de milioane de tablete la nivel mondial, în 2015 acest număr ajungând la 140 de milioane. Dar, reprezintă aceste cifre „moartea” PC-urilor?

 

 

Nu prea, având în vedere faptul că şi piaţa acestora se află într-o creştere, ce-i drept totuşi modestă. Potrivit unui raport publicat în această lună, piaţa mondială a PC-urilor atinge 368 milioane unităţi vândute în ultimul an, o creştere anuală de 4,4%. Tendinţa ascendentă a pieţei PC continuă în 2013, când se previzionează a fi vândute 400 milioane de unităţi.

Unul dintre motivele „supravieţuirii” pieţei PC este că tabletele pur şi simplu nu pot înlocui complet funcţionalitatea PC-urilor. Toţi utilizatorii de desktop sau laptop, care muncesc ore în şir zilnic la editarea de documente, realizarea de prezentări şi chart-uri ori desfăşoară activităţi similare cu ajutorul calculatorului, se folosesc intens de tastatură, iar tastatura tabletelor este una virtuală, neconcepută pentru scris texte lungi. Desigur, pentru majoritatea tabletelor există tastaturi ce le pot fi ataşate, fie prin fir, fie cu ajutorul Bluetooth, pentru muncă este mai confortabil PC-ul.

Nu mai vorbim despre munca de programare sau de proiectare ori chiar despre rularea jocurilor performante. Chiar dacă procesoarele mobile sunt din ce în ce mai rapide, ele, cel puţin deocamdată, nu pot ţine pasul cu cele ale desktop-urilor. La fel stă treaba şi în cazul memoriei. Aplicaţiile ce solicită procesoarele şi memoria, precum modelarea 3D ori jocurile ce solicită din greu unitatea de procesare grafică nu ar putea fi rulate pe tabletă.

Concluzionând, PC-urile, fie că vorbim despre desktop-uri sau laptop-uri, nu sunt deloc aproape de „moarte”, mai ales că nici producătorii lor nu au vreun interes în acest sens, piaţa putând „înghiţi” lejer şi tabletele şi PC-urile. În timp ce cele din urmă pot fi folosite atât pentru distracţie, cât şi pentru muncă, tabletele sunt orientate mai mult spre „entertainment” şi verificarea e-mail-ului ori a conturilor de reţele sociale, în acest sens stând dovadă şi statisticile, care spun că 35% dintre posesorii de tablete le folosesc strict la navigarea pe internet şi 22% dintre ei strict la verificarea e-mail-urilor sau a reţelelor sociale.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here