0
(0)

Yachtul german MS Turanor PlanetSolar, lung de 32 de metri și lat de 15 metri, este cea mai mare ambarcațiune alimentată solar care navighează prin mările și oceanele lumii.

 

Construit de firma germană Knierim Yachtbau, yachtul în valoare de 12,5 milioane de euro are puntea acoperită de 537 m2 de panouri solare – 38.000 de celule fotovoltaice individuale – și tocmai a devenit prima ambarcațiune din istorie care a înconjurat planeta folosindu-se numai de energia solară, dupa ce a navigat pe o distanță de 60.000 de kilometri prin oceanele lumii fără o picătură de combustibil.

Cei 120 kWh de electricitate produși de celulele solare alimentează șase mari blocuri de baterii Li-Ion, care, la rândul lor, pun în mișcare patru motoare electrice. Motoarele mișcă o pereche de elice contra-rotative din carbon semi-scufundate, cu diametrul de câte 1,8 metri, care elimină necesitatea unei cârme și care pun în mișcare MS Turanor cu o respectabilă viteză de 14 noduri.

Cum fiecare dintre motoarele yacht-ului eco produce numai 26 CP, ambarcațiunea este special construită pentru eficiență. Corpul de navă cu o masă de 95 de tone al acesteia este construit dintr-un miez de spumă prins între două straturi de fibră de carbon și rășină, ceea ce-i oferă vehiculului marin suplețe dar și anduranță extremă. De asemenea, hidrodinamicitatea și aerodinamicitatea navei îi asigură acesteia o minimă frecare cu apa și cu aerul.

Un echipaj de șase oameni a pilotat Turanor în decursul voiajului său transoceanic de 585 de zile. Lansarea la apă a avut loc în Monaco pe 27 septembrie 2010, yachtul navigând înspre vest timp de 19 luni. Vinerea trecută, pe 4 mai, s-a întors acasă, ca „mândru” deținător al unui record, record ce permite transformarea lui MS Turanor PlanetSolar într-un yacht luxos ce poate găzdui 40 de pasageri deodată.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here