0
(0)

O spectaculoasă eclipsă totală de Lună, vizibilă de pe tot teritoriul României (precum și de pe jumătate de glob) se va produce în noaptea de 15 spre 16 iunie. Luna va intra complet în umbra planetei noastre, iar fenomenul va dura peste 5 ore. Cu această ocazie, Știință & Tehnică organizează un concurs de astro-fotografie.

Eclipsa totală de Lună din 15 iunie va începe la ora 20:24, moment în care satelitul natural al Pământului se va afla sub orizont. Luna va răsări la 20:51, iar după 30 de minute, mai precis la ora 21:22, va începe să intre în umbra Terrei. Strălucirea Lunii se va reduce treptat, în timp ce partea stângă a discului va începe să fie acoperită de conul de umbră al planetei noastre.

Timp de o oră, conul de umbră va acoperi gradual discul Lunii, faza de totalitate începe la 22:33, iar maximul eclipsei se va produce la ora 23:12, când Luna va avea o neobișnuită culoare roșiatic-portocalie. Totalitatea se termină la ora 00:02, moment în care partea stângă a discului selenar va începe să revină la luminozitatea obișnuită. Luna va ieși complet din conul de umbră la ora 01:02, iar eclipsa se va termina la 02:01.

Cu ocazia eclipselor de Lună, se poate studia compoziția atmosferei, în funcție de culoarea și de gradul de întunecare al Selenei. Eclipsa de Lună este, așadar, un bun indicator al poluării din atmosfera terestră.

 

 

Concurs de astrofotografie Știință & Tehnică și Discovery Channel

Cu ocazia eclipsei totale de Lună din 15 iunie, dacă avem noroc și este senin în București, Știință & Tehnică vă propune o întâlnire miercuri, pe 15 iunie, noaptea, începând cu ora 21.30, în parcul Herăstrău, la intrarea vizavi de Televiziunea Română.

Acolo, vă invităm să urmărim împreună eclipsa totală de Lună, cu ajutorul a trei telescoape puse la dispoziție de Cătălin Beldea, realizatorul rubricii de astronomie din revista Știință & Tehnică, primul astronom amator român cu fotografie publicată de agenția spațială americană NASA și câștigătorul distincției NASA Astronomy Picture of the Day pentru o imagine realizată în timpul expeditiției „Eclipsa de la miezul nopții”, organizată de Știință & Tehnică în Laponia. De altfel, în timpul eclisei totale de Lună, veți avea prilejul de a vă întâlni și discuta cu Cătălin Beldea, dar și cu echipa Știință & Tehnică.

Întâlnirea va avea loc numai dacă vremea va ține cu noi, iar noaptea de 15 spre 16 iunie va fi senină în capitală. Întâlnirea va fi confirmată pe site-ul nostru miercuri, la ora 14.00.

Dacă pe 15 iunie este senin în București, vă invităm să vă luați cu voi aparatele de fotografiat și să surprindem împreună, în parcul Herestrău, eclipsa totală de Lună. Cele mai bune 3 fotografii realizate de voi vor fi publicate pe site-ul nostru, iar câștigătorii vor primi din partea Discovery Channel România un iPod și un stick de memorie.

Dintre fotografiile selectate, cea mai spectaculoasă imagine va fi publicată în revista Știință & Tehnică, iar realizatorul ei va primi, în plus, un abonament valabil pe 3 luni la revista Știință & Tehnică.

Indiferent dacă este senin sau nu în București, concursul de astrofotografie a eclipsei totale de Lună are loc și este destinat tuturor românilor care doresc să fotografieze eclipsa pe teritoriul țării noastre. Tot ce ai de făcut este să trimiți un e-mail, pana pe 17 iunie, ora 00.00, la contact@stiintasitehnica.com, cu datele tale complete (nume, prenume, CNP, serie si numar de buletin), adresa, un numar de telefon și, evident, cel puțin o fotografie cu eclipsa totală de Lună realizată în cursul nopții de 15 spre 16 iunie, în România.

UPDATE: Dacă în cursul nopții de 15 spre 16 iunie te afli într-un loc în care cerul nu este senin, Societatea Astronomică Andromeda și Observatorul Astronomic al Academiei Cluj prezintă în direct eclipsa totală de Lună, începând cu orele  21:00. Astronomi amatori și profesioniști vor transmite imagini în direct și vor comenta desfășurarea eclipsei, de la observatorul astronomic al Academiei din Cluj. Fluxul video de la cele două telescoape profesioniste dotate cu camere video va fi transmis pe internet pe pagina de web a astroclubului.

 

Ce înseamnă o eclipsă de Lună?

  • O eclipsă de Lună se produce atunci cand Selena, Pământul şi Soarele sunt pe aceeaşi linie, în această ordine. Privit de pe Lună, Soarele dispare în spatele Terrei, în timpul totalității. Datorită atmosferei terestre, razele Soarelui ajung pe suprafaţa Lunii prin fenomenul de refracţie. Dacă Pământul nu ar fi avut atmosferă, Luna ar fi dispărut complet în conul de umbră al Terrei. Dar, diferit față de o eclipsă de Soare, Luna nu dispare de pe cer.
  • Presupunând că suntem în vacanță pe Luna eclipsată, observăm în locul Pământului un cerc de foc: este stratul subțire al atmosferei noastre care filtrează razele venite de la Soare în nuanțe de roșu. Ne întoarcem pe Pământ și observăm aceeași culoare pe suprafața Lunii în eclipsă. Așa se explică culoarea cărămizie a Selenei și de ce Luna nu dispare complet de pe cer.
  • Spre deosebire de eclipsele de Soare, cele de Lună se pot observa din toată emisfera Pământului cu Luna pe cer. Se produc cel puțin 2 eclipse de Lună pe an, dar cele totale sunt mult mai rare. Spre exemplu, ultima totală observată de pe teritoriul României s-a produs în februarie 2008.

Ce reprezintă eclipsa de Lună în România?

  • În tradiția românescă străveche, eclipsa de Lună sau „întunecimea de Lună” se produce din cauza vârcolacilor care mușcă cu putere din astrul nopții. Luna se înroșește, „sângerează”, dar, conform acelorași legende, într-un final biruie în lupta cu demonii și se scutură de dihanii, strălucind ca mai înainte pe cerul înstelat.

Fotografii: Cătălin Beldea / astrofoto.ro (Eclipsa totală de Lună, România, București, 2008)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here