Revista Știință & Tehnică nr. 55, aprilie 2016

0
(0)

Din 25 aprilie, la toate punctele de difuzare a presei, vă așteaptă cea mai citită și îndrăgită revistă de popularizare a științelor din România, Știință & Tehnică, ediția cu numărul 55 / 2016.

Captain America: Război Civil, o povestire scurtă SF superbă semnată de Ioana Vișan, un fotoreportaj unic în presa din România despre cel mai spectaculos astro-eveniment al anului, ambițiile spațiale chinezești, Galapagos, Cernobîl și Solomon Marcus… ce au toate aceste subiecte în comun? Ei bine, toate sunt cuprinse în cea mai nouă ediție a revistei Știință&Tehnică.

Odată cu detectarea directă a undelor gravitaționale, se deschide un capitol nou pentru astronomie. Până acum, eram limitați la a vedea Universul numai în domeniul undelor electromagnetice. Eram orbi pentru cele gravitaționale. Și, din acest motiv, existau fenomene la care nu aveam decât, cel mult, un acces incomplet. Avem tot dreptul să ne imaginăm că astronomia undelor gravitaționale, care se naște sub ochii noștri, va deschide calea către identificarea unor fenomene astrofizice despre care nu avem habar acum. Despre aceasta, vorbim pe larg în ediția de aprilie a Știință&Tehnică.

O ediție în care ne întâlnim, din nou, cu un supererou! Căpitanul America este prototipul eroului perfect – chipeș, întotdeauna corect, altruist până la sacrificiu, loial, dedicat trup și suflet idealurilor de dreptate și de bine absolut. Ce se întâmplă, însă, cu un asemenea personaj atunci când este pus în fața unei situații extrem de ambigue, a unei dileme morale care pare lipsită de răspuns? Răspunsul la această întrebare îl aflăm din noul blockbuster cu supereroi, Captain America: Război Civil, care va avea premiera pe 6 mai, însă până atunci vă invităm să citiți un interviu în exclusivitate cu Chris Evans, actorul care-l interpretează pe faimosul personaj.

Posibilitățile Realității Virtuale transcend cu mult aplicațiile de gaming și de vizionare a filmelor, lucruri la care ne gândim cu toții atunci când vine vorba despre aceste tehnologii. Bineînțeles că niște instrumente care permit o imersiune mentală aproape completă într-o realitate fabricată riscă să ducă la dependențe și dezechilibre psihologice complicate, dar tot așa și focul, întrebuințat (puțin) greșit sau neglijent, poate duce la tragedii. Însă, cu suficientă educație și disciplină, el a condus mai ales la progres și evoluție. Așadar, în dosarul de aprilie 2016 al S&T vă prezentăm câteva modalități de întrebuințare a „focurilor” Virtual Reality, care vor revoluționa cu certitudine o serie de domenii de activitate – de la cercetare fundamentală, la educație și prototipare – și vor face experiența umană mult mai interesantă și mai frumoasă.

S&T55

Știință&Tehnică nr. 55, aprilie 2016 – sumar

DESCOPERIRI. Cele mai noi știri din tehnologie, prototipuri, medicină, neuroștiințe, istorie, astrofizică și explorare spațială.

PROTOTIPURI. Dispozitivele revoluționare de pe Kickstarter și IndieGogo – selecția redacției S&T.

ASTRONOMIE. Cătălin Beldea s-a întors cu un fotoreportaj unic de la Eclipsa de soare din Indonezia.

DOSAR. Bine ai venit în noua ta realitate! Realitatea virtuală schimbă lumea din temelii.

CULTURĂ POPULARĂ. Interviu în exclusivitate cu… Captain America!

ISTORIE. Evenimentele științifice nu sunt lipsite de umor. Ați auzit ultimele anecdote spațiale?

AUTOMOBILISM. Specia mașinilor ECO: pasul logic în evoluția spre zero emisii

MEDICINĂ. Visul imortalist revine cu un nou proiect controversat.

ECOLOGIE. Energia eoliană, marea revenire… pe mare

SPAȚIU. Ambițiile spațiale chinezești

ASTROFIZICĂ. Află totul despre astronomia undelor gravitaționale

POVESTIRE SF. „Suprafețe de contact” de Ioana Vișan

FIZICĂ. Cernobîl – teribilul an 1986

JURNAL DE CĂLĂTORIE. Aventura profesorului Mironov în Galapagos continuă.

EDUCAȚIE. Zece nevoi umane de care educația ar trebui să țină seama

CERCETARE ROMÂNEASCĂ. Cele mai performate institute de cercetare-dezvoltare din România.

RECOMANDĂRILE S&T. Guerilla Verde / Teste / SF / Experiment / Cărți

Următoarea ediție a revistei Știință&Tehnică apare la mijlocul lunii mai. Până atunci, vă invităm să rămâneţi alături de noi pe www.stiintasitehnica.com şi pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenţii şi evenimente ştiinţifice şi pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile şi programele noastre. Şi nu uitaţi niciodată: Knowledge is power, iar cine citeşte, cunoaşte!

Revista Ștință&Tehnică este editată de Science&Technology Press, are 120 de pagini glossy, informație de calitate, texte scrise pe înțelesul tuturor, costă numai 15 lei și apare lunar. Dacă îți place S&T, află de aici modalitățile de abonare!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?