Discovery Channel va difuza în peste 200 de ţări, inclusiv în România, Sherpa, documentarul nominalizat la BAFTA, despre comunitatea şerpaşilor, comemorând cea mai cumplită tragedie care a avut loc vreodată pe Everest, pe 18 aprilie 2014. Premiera programului va fi difuzată duminică, 24 aprilie, de la ora 22.00.
Jennifer Peedom, regizoarea documentarului Sherpa, a filmat pe 14 aprilie 2014 uriașa avalanșă care a făcut ravagii în zona Khumbu Icefall, cauzând moartea a 16 șerpași. Această avalanșă de 14 milioane de tone, recunoscută drept cea mai cumplită tragedie din istoria Everestului, a determinat reevaluarea rolului șerpașilor în cadrul ascensiunilor pe Everest. Documentarul spune povestea comunității de șerpași care, uniți în durerea și furia lor, își revendică drepturile asupra muntelui atât de respectat pe care ei îl numesc Chomolungma.
Frământările din sânul comunității șerpașilor, care au culminat cu o confruntare intens mediatizată între alpiniștii occidentali și un grup de șerpași, au adus-o pe Peedom la poalele Everestului. În timp ce urmărea dinamica în plină schimbare a escaladării Everestului și încercarea legendarului șerpaș Phurba Tashi de a stabili un nou record, cu o nouă ascensiune a vârfului, echipa de filmare a lui Peedom a fost martora celei mai negre zile din istoria muntelui.
Într-o cultură profund ancorată în religie, se acumulează noi tensiuni în momentul în care șerpașii cer ca meseria lor atât de periculoasă să fie reglementată în mod oficial. În final, acești oameni trebuie să decidă dacă vor continua să urce pe munte, ca să asigure traiul familiilor lor, sau dacă vor închide sezonul de escaladă, din respect pentru ei înșiși și pentru cei care au pierit în avalanșă.
Sherpa – biografiile contributorilor
PHURBA TASHI SHERPA. Născut în 1971, Phurba Tashi din Khumjung, Nepal, este un alpinist care deţine recorduri mondiale. Pășind pe urmele tatălui său, care a lucrat ca bucătar pentru diverse expediții pe Everest, Tashi deține recordul pentru cele mai multe ascensiuni ale Muntelui Everest. În total, a ajuns pe vârf de 21 de ori. În 2007 a ajuns pe vârf chiar de trei ori într-un singur sezon. În plus, Tashi deține recordul mondial (30) pentru cele mai multe ascensiuni de ”optmiari”, adică piscuri cu altitudinea de peste 8000 metri deasupra nivelului mării. Tashi este adesea numit ”Yakul Everestului”, fiindcă are o forță uriașă chiar și în condiții de mare altitudine, dublată de cunoștințe logistice superioare. În plus, este șerpașul-șef al companiei Himalayan Experience.
RUSSELL BRICE. Neozeelandezul Russell Brice este patronul companiei Himalayan Experience, cel mai mare operator comercial de expediții pe Vârful Everest. Conducând expediții în Himalaya încă din 1974, Brice se mândrește că a reușit să susțină aspirațiile alpiniștilor din toată lumea de a cuceri Everestul și piscurile din jur. Pe lângă munca strict legată de expediții, Brice ajută numeroase companii de film și televiziune să-și coordoneze eforturile de filmare pe Everest. Brice însuși deține recordul mondial pentru cea mai rapidă ascensiune solo, fără oxigen, a vârfurilor Cho Oyo și Ama Dablam. În 1988, Brice și colegul lui, alpinistul Harry Taylor, au fost primii care au traversat vârfurile de pe muchia de nord-est a Everestului. Brice este membru al Asociației Ghizilor Montani din Marea Britanie și al Sindicatului Național al Ghizilor Montani din Franța. În plus, este director co-fondator al Friends of Humanity, o organizație non-profit dedicată ajutorului persoanelor dezavantajate din întreaga lume. De asemenea, Brice este și unul dintre patronii Smile High, o organizație caritabilă care oferă servicii stomatologice în regiuni izolate ale lumii.
ED DOUGLAS. Scriitor și jurnalist pasionat de cele mai sălbatice colțuri din natură, Ed Douglas se poate mândri că de 30 de ani face, ca amator, alpinism și călătorii montane, fiind în special pasionat de Himalaya. Douglas, fost editor al Alpine Journal, scrie cu regularitate articole pentru The Guardian. A scris “Tenzing: Hero of Everest (2008)”, o biografie completă despre primul om care a pășit pe Vârful Everest, Sir Edmund Hillary. Prima carte a lui Douglas, “Chomolungma Sings the Blues: Travels Round Everest”, descrie în detaliu relațiile dintre șerpași și străini, dezvăluind o dinamică relevantă chiar și la ora actuală.