naturhuset-casa-dom-geodezic-stiinta-tehnica-2Familia norvegiană Hjertefølgers numără nu mai puțin de 6 membri și îmbrățișează fără rezerve un stil de viață cât mai ecologic. De aceea și-au construit o casă sustenabilă, realizată din chirpici, lemn și alte materiale sustenabile, în timp ce multe dintre alimentele de bază pentru traiul lor vegan provin chiar din permaculturile din jurul casei.

Cum sunt posibile toate acestea în condițiile aspre de dincolo de Cercul Arctic, unde domină iernile lungi și friguroase, iar verile sunt foarte scurte, cu soarele „scump la vedere”? Ei bine, „Casa Naturii” (care are chiar și un blog dedicat!) este acoperită de un dom geodezic de peste 7 metri înălțime – ceea ce-i conferă locuinței un aspect de OZN în peisaj.

naturhuset-casa-dom-geodezic-stiinta-tehnica-3Structura a fost realizată de compania britanică Solardome și constă din nu mai puțin de 360 de panouri de sticlă, groase de 6 mm și concepute pentru a rezista temperaturilor scăzute și vânturilor puternice, 11 dintre panouri având rol de ferestre, putând fi deschise pentru ventilarea spațiului interior.

naturhuset-casa-dom-geodezic-stiinta-tehnica-4Partea metalică este realizată din aluminiu reciclat, fiind garantată să reziste cel puțin 100 de ani, în condiții de mentenanță redusă. În același timp, soluția acestui dom a presupus și o economie de 30% a utilizării materialelor față de o construcție obișnuită rectangulară. Sticla, deși rezistenă, este suficient de permeabilă pentru lumina soarelui astfel încât să alimenteze panourile solare, dar să și ajute la creșterea plantelor din grădină (exact ca într-o seră).

Comentați pe Facebook